Ko su nositelji listi za Skupštinu Tuzlanskog kantona?!

Centralna izborna komisija BiH objavila je ovjerene kandidacijske liste za Opće izbore 2018. godine. Za Skupštinu Tuzlanskog kantona prijavljene su 23 liste, na kojima su manje-više poznata imena. Tako će liste svojih stranaka predvoditi Bego Gutić, bivši premijer Vlade TK, Selim Bešlagić, također nekadašnji prvi čovjek Tuzlanskog kantona i načelnik Općine Tuzla, sadašnji predsjednik Skupštine TK Senad Alić, bivša potpredsjednica F BiH Spomenka Mićić, te brojna imena koja na listama gledamo već godinama.
Do Općih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo je manje od dva mjeseca. Sedmi oktobra ponovo ćemo odlučivati ko će upravljati državom, entitetima, Distriktom Brčko i kantonima u naredne četiri godine. Širok je raspon kandidata za koje se glasači mogu opredijeliti. Promatramo li liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona, kojih ima čak 23, jasno je da će to biti intenzivna utrka za 35 zastupničkih mjesta. Među nositeljima listi su javnosti poznate političke figure koje su do sada bile na različitim pozicijama u vlasti; od bivših načelnika, i premije do sadašnjih zastupnika i predsjednika Skupštine TK. Među kandidatima su i manje poznata imena koje će javnost tek upoznati. Liste predvode četiri žene i devetnaest muškaraca. To su tek preliminarne liste, budući da nas konačan popis kandidata očekuje tek 23. augusta. Nositelj liste SDA je bivši premijer TK Bego Gutić, dok listu SDP-a predvodi, aktuelni predsjednik Kluba zatsupnika ove stranke u Skupštini TK, Dževad Hadžić. Sadašnji kantonalni zastupnik Nedžad Hamzić, predvodit će kandidate SBB-a, a listu DF-a, Mahir Mešalić zastupnik u Federalnom parlamentu. I listu BPS-a predvodit će zatsupnik te stranke u kantonalnoj Skupštini, Mirza Sakić, dok je na čelu liste SBiH, Mirnes Gušić, bivši predsjedavajući OV Sapna i kandidat te stranke za načelnika Sapne na ranijim izborima. NSRZB nema kandidatske liste za Skupštinu TK-a ove godine, a listu jedne od najmlađih stranaka, PDA predvodit će Senad Alić, trenutni predsjednik Skupštine TK. Osim stranaka koje su, na osnovu rezultata Izbora iz 2014. godine, bile parlamentarne u Tuzlanskom kantona, imat ćemo mogućnost biranja i kandidata iz drugih stranaka. U politiku se vratio bivši načelnik Tuzle, Selim Bešlagić koji je nositelj liste Naše stranke. Nositeljica liste Stranke penzionera BiH je bivša potpresjednica F BiH Spomenka Mićić, dok ekonomski analitičar Admir Čavalić predvodi Listu udruženih -Nezavisnog bloka i Prve stranke. LDS za boljitak je kandidirala Faruka Durića, a nositelj liste Komunističke partije je student žurnalistike Dominik Raškaj. Hrvatska republikanska stranka je kandidirala Marjana Andrijevića. Na čelu liste Hrvatskog zajedništva HDZ 1990-HS BIH-HSP BIH je Marko Kovačević, Liberalne stranke BiH Selma Džankić, Narodnog demokratskog pokreta – Arnela Bukvić, BOSS-a – Danijel Senkić. Savez mladih snaga je kandidirao Selmu Hodžić, A-SDA za evropsku BiH – Miralema Kamberovića, HDZ BiH HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSS SR – Danijela Nikolića. Nositelj Nezavisne bosanskohercegovačke liste je Anto Marković, HSP-a Pejo Ružić, a Demokratske stranke BiH, Ajdin Brković.
Zvanična predizborna utrka počinje mjesec dana prije izbora. Kandidate ćemo tada viđati češće. Predstavit će svoje programe, vizije i planova, a onda na dan izbora ostaje da odlučimo mudro, i za budućnost!