Koç: Počinju razgovori za studiju izvodljivosti autoputa Sarajevo-Beograd (VIDEO)

Predstavnici nadležnih institucija za cestogradnju iz Turske naredne sedmice započet će istovremene razgovore sa nadležnima iz BiH i Srbije kako bi se uradila analiza u vezi sa izgradnjom predloženih trasa autoputa Sarajevo- Beograd odnosno studija izvodljivosti.

Potvrdio je to u intervjuu za Fenu ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç u kojem govori i o operaciji „Maslinova grana“, koju su turske oružane snage započele 20. januara s ciljem neutralizacije terorista YPG/PYD/PKK-a i ISIS-a u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

Izrazio je zadovoljstvo dokle se došlo u procesu razgovora o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd budući da je, kako kaže, na ovosedmičnom radno-konsultativnom sastanku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem utvrđeno da će se graditi oba predložena pravca, preko Tuzle i preko Višegrada.

– U protekloj godini čule su se različite izjave dokle je došao ovaj projekat. Bilo je tu nedoumica koja će trasa biti izabrana odnosno kuda će sve prolaziti ovaj put između Sarajeva i Beograda. U tom pogledu Turska je stalno napominjala da koliko god je ovo jedan veliki ekonomski, privredni projekat, da ima socijalnu stranu, ali i političku, jer će sigurno doprinijeti stabilnosti Srbije i BiH – rekao je Koç.

Od početka razgovora u vezi izgradnje autoputa naglasio je da Turska nikada nije postala dio nekih rasprava, već naprotiv uvijek je na svim nivoima, uključujući i najviši nivo, uvijek podcrtavala svoju odlučnost da podrži jedan ovakav projekat.

– U tom smislu, Turska je zadovoljna što će jednog dana biti dijelom ovog projekta. O tome se razgovaralo prilikom nedavne zvanične posjete predsjednika Turske Srbiji, kao i na radnom sastanku Erdogana sa Vučićem i Izetbegovićem. Tom prilikom, Erdogan je želio razmotriti šta se može konkretno uraditi, te je veoma pozitivno što je zaključeno da treba graditi obje predložene trase i da tu nema alternative – konstatovao je Koç.

Odgovarajući na pitanje kako Turska finansijski planira podržati projekat kaže da u ovom trenutku to nije moguće reći jer se trebaju uraditi sve analize da bi se utvrdili tehnički detalji dionica od broja tunela do broja mostova i svega drugog što čini jedan autoput.

– Sve je to potrebno realizirati da bi se na kraju moglo reći za koje modalitete finansiranja se odredila Turska. Naša želja je da radne grupe već od naredne sedmice počnu raditi pa ćemo veoma brzo imati jasniju sliku – rekao je Koç.

U nastavku intervjua za Fenu ukazao je da svi građani Turske 100 posto podržavaju operaciju „Maslinova grana“, te vjeruju da će biti uspješno nastavljena.

– Turska se bori sa većim brojem terorističkih organizacija koje su prijetnja njezinoj bezbjednosti. Nažalost, prijetnje Turskoj, koje dolaze od granice koju dijeli sa Sirijom, nisu prestale ni nakon prošlogodišnje uspješne operacije „Štit Eufrata“. U sjeverozapadnoj oblasti Sirije Afrin terorističke organizacije PKK, YPG, PYD u saradnji sa ISIS-om nastavljaju svoje aktivnosti i ugrožavati sigurnost Turske. Ove organizacije su izvele blizu 700 upada i terorističkih napada na turske pogranične gradove – navodi Koç.

Kaže da sve terorističke aktivnosti u pograničnom djelu ugrožavaju teritorijalni integritet Sirije i samu Tursku.

– Zato je cilj „Maslinove grane“ da se sačuva integritet granica i bezbjednost Turske, neutralizirati teroriste u Afrinu, a i spasiti prijateljski i bratski narod od terora. Operacija se vodi na temelju poštivanja 51. člana Povelje UN i na druge rezolucije i odluke Ujedinjenih nacija u vezi borbe protiv terorizma. Također, operacija se vodi na osnovu legitimnog prava na odbranu poštujući u potpunosti granice susjeda, teritorijalni integritet Sirije – naglašava Koç.

Nakon okončanja neutralizacije terorista koji su zauzeli teritorije cilj je „da se vlast vrati upravo onima kojima pripada – lokalnoj vlasti i stanovništvu“.

– Turska je kao dobar komšija ugostila ljude u nevolji koji su iz Sirije prelazili granicu, te udomila više od 3,5 miliona sirijskih izbjeglica. Tako se i tokom operacije „Maslinova grana“ vodi računa da se zbrine što više ljudi kojima je pomoć najpotrebnija i da im se stvore uslovi za život ako se budu željeli vratiti na svoja ognjišta – poručio je Koç.

Najavljujući da će predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan sutra posjetiti Vatikan rekao je da je od iznimne važnosti što će se tom prilikom sastati sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, te razgovarati o bilateralnim i regionalnim temama.

Nakon zvanične posjete Vatikanu, Erdogan će se u Rimu na radnom ručku sastati i sa italijanskim kolegom Sergiom Mattarelom, a potom i sa šefom italijanske vlade Paolom Gentilonijem.

Pročitajte...