Komisija za slobodu vjere Rijaseta IZBiH za tri godine zaprimila 15 prijava

Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je u protekle tri godine zaprimila 15 prijava za povredu prava na slobodu vjere – kazao je danas u Sarajevu predsjednik te komisije Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski.

Istakao je da je njihov zadatak da prate stanje vjerskih sloboda muslimana u BiH, da zaprimaju pritužbe ljudi sa terena te da upozore institucije islamske zajednice, ali i druge nadležne o procesima.

Komisija je, dodao je, svaki slučaj razmotrila, dala svoje mišljenje koje je onda proslijedila nadležnim organima, a te su prijave razdvojene na tri vrste situacija. Pojasnio je da je su to napadi na vjerske objekte, zatim nasrtaji na pojedince te uskraćenost na obrazovanje u povratničkim mjestima.

– Bilo je puno pritužbi koje smo vratili, jer nisu bile opravdane, a svaku smo pomno ispitali – kazao je Pitić.

Kao primjer jednog od najozbiljnijih primjera kršenja vjerskih sloboda, Pitić je naveo napad na vjerske objekte.

– U protekloj godini je jedna džamija pet puta napadnuta od pojedinaca ili grupa, ali još uvijek nemamo povratnu informaciju od nadzornih organa – istakao je Pitić, te dodao da se takvi napadi najčešće ne tretiraju kao napadi iz mržnje, već kao narušavanje javnog reda i mira.

Zaključio je da je samo jedan napad dobio sudski epilog od kad postoji Komisija.

Pročitajte...