Komisije podržale prijedlog Budžeta za narednu godinu

Danas su zasjedale Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu politiku i Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine Tuzlanskog kantona. Obje komisije su razmatrale i podržale prijedlog Budžeta za narednu godinu i prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Članovi komisija su su dali i saglasnosti na finansijske planove Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja za narednu godinu.

Članovi Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku nadaju se da će prijedlog novog Zakona o javno-privatnom partnerstvu omogućiti jači angažman i investicono ulaganje poduzetnika u saradnji sa lokalnim zajednicama, zbog čega su ga i podržali i uputili u skupštinsku proceduru.  Također je podržan nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu kao i prijedlog Budžeta i zakon o njegovom izvršenju za narednu godinu.

  • Ono zbog čega je komisija podržala oba dokumenta jeste to što je budžet realno planirankada je u pitanju prihodovna strana. Drugo, što je nakon tri godine značajnije i razvojni i socijalni budžet koji ne ugrožava one osnovne zakone i predviđene osnovne funkcije kada je u pitanju finansiranje javnih institucija, zdravstva i školstva, rekao je Mehmed Bajraktarević, predsjednik Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK

Članovi Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu politiku zadovoljni su što je dio budžeta u okviru Ministarstva za rad i socijalnu politiku veći u odnosu na prošlu godinu za 2 miliona i 800 hiljada KM. Uvaženi su i prijedlozi komisije za povećanje jednokratne novčane pomoći, te povećanje sredstava za materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih i smještaj za žrtve nasilja. Prijedlogom budžeta su određena i veća sredstva u odnosu na prošlu godinu za Ministarstvo zdravstva. Podržan je i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguraja koji je također veći u odnosu na prethodni.

  • Novosti za 2018. Godinu jesu da su izdvojena sredstva za 140 hiljada KM za liječenje tuberkuloznih bolesnika, za dodatne lijekove za liječenje u bolnici, zatim ino liječenje i liječenje štitne žlijezde 350 hiljada KM. Ortopedska pomagala 256 hiljada. I od naredne godine 850 hiljada za upošljavanje novih doktora, rekao je Mirsad Selimović, predsjednik Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu politiku.

U Komisiji su zadovoljni većim sredstvima u Finansijskom planu Kantonalne Službe za zapošljavanje koja će u odnosu na ovu godini, naredne godine biti veća za milion maraka.

Pročitajte...