Komšić: Dan kada prestanemo vjerovati u ideju Republike BiH – dan u kojem ćemo izgubiti i ovakvu BiH

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšića povodom dodjele priznanja “Počasni građanin općine Bosanska Krupa“ kazao je kako ideja Republike nije ničije privatno niti stranačko vlasništvo, nego prvomartovsko naslijeđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine

SARAJEVO (AA) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšića povodom dodjele priznanja “Počasni građanin općine Bosanska Krupa“ kazao je kako mu je zadovoljstvo da priznanje dobija na dan oslobođenja Bosanske Krupe od agresora, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na današnji dan, pripadnici Petog korpusa, odnosno pripadnici 511. slavne brigade, maestralnom akcijom u sklopu operacije ‘Sana 95’ oslobodili su ovaj grad i natjerali neprijatelja države u panično bjekstvo”, podsjetio je Komšić.

Dodao je kako je neprijatelj iza sebe ostavio razrušen i opustošen grad, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

“Međutim, njegovi građani koji ga vole i koji vole ovu državu, ponovo su ga podigli na noge. Zato mi je drago vidjeti da Bosanska Krupa živi svoj život, a ne onaj koji joj je agresor namijenio. Dakle, agresor nije uspio u svome cilju. Njegov cilj trajno će mu ostati nedokučiv, ali naši ciljevi su još živi. Življi nego ikad”, rekao je Komšić.

Ponovio je da dan kada prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine je dan u kojem ćemo izgubiti i ovakvu Bosnu Hercegovinu.

“Ne dajte da nam ubiju ideju Republike, demokratiju koju smo gajili među sobom i kada nije bilo političkih stranaka. Mi, političari, ne smijemo je samo ‘podnositi’ već uvijek isticati kao temeljnu vrijednost politike i našeg bh. društva”, rekao je Komšić.

Poručio je kako će Bosna i Hercegovina, kao država republika, opet biti društvo u kojem smo kao nekada svi bili okrenuti prema svima.

“Ideja Republike nije ničije privatno niti stranačko vlasništvo, nego prvomartovsko naslijeđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine. Ona ne pripada jednom narodu, naciji ili vjeri, nego svim građanima Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju osjećaju svojom, kao i onima koji više nisu među nama”, rekao je Komšić.

Smatra kako se za tu ideju vrijedi zalagati na svaki mogući način, a najbolje ćemo se zalagati čuvajući mir.

“Mir je, zapravo, naše jedino oružje. Oružje pred kojima će oni koji nastoje da naruše suverenitet države Bosne i Hercegovine, izmišljajući nekakve druge suverenitete, kad tad pokleknuti. Nama se ne žuri toliko koliko se njima žurilo da rasture državu Bosnu i Hercegovinu. Što bi narod rekao: strpljen – spašen”, rekao je Komšić.

Dodao je kako predstoji borba mirnim političkim sredstvima da Bosnu i Hercegovinu unaprijedimo kroz potrebne reforme i učinimo je modernom državom za sve njene građane, uključivanjem u veće sigurnosne, političke i ekonomske sisteme.

Pročitajte...