Komšić i Jovanović Crnogorcima: Slobodno birajte uprkos pritiscima neprijatelja

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, koji će biti održani u nedjelju 30. augusta, dešavaju se u atmosferi i ambijentu koji mogu ugroziti suverenitet ove države, smatraju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić te lider Liberalno demokratske partije u Srbiji Čedomir Jovanović.

Kako su naveli u zajedničkom saopćenju, kontinuirani napadi na Crnu Goru traju od njenog izbora da postane nezavisna i slobodna zemlja 2006. godine, što predstavlja put koji nacionalistički i ekstremni krugovi u Beogradu i Moskvi ne mogu mirno prihvatiti.

Smatraju da su odluka Crne Gore da postane članica NATO saveza i njena želja, ali i rad na tome, da bude prva sljedeća članica Evropske unije, postali opasnost za paralelne službe sigurnosti, zločinačka udruženja i kriminalne strukture u njenom okruženju, koja koriste svaku priliku da onemoguće njen napredak i stabilnost.

– Poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva postaje neskriveni politički činilac i preuzima zvanično ulogu opozicije u ovoj zemlji, čime zloupotrebljava svoju ulogu i položaj u društvu – stava su Komšić i Jovanović.

Dodaju da je nesporni princip sekularnosti, to jest odvojenost države i crkve, prestao važiti kada je sveštenstvo SPC pristalo da bude ključna politička snaga višemjesečnom rušenju temelja crnogorske države – ideje o evropskoj Crnoj Gori.

Kako su istaknuli, navodna briga za vlastitu imovinu i status je preslab alibi kojim se ne može sakriti namjera da se reafirmiraju politički ciljevi zločinačke politike koja nas je sve dovela na rub propasti devedesetih.

– Od tada u Crnoj Gori traje vanredno stanje koje ovih dana dostiže vrhunac pred parlamentarne izbore, u kojima su vladike zamijenile opozicione lidere, a politički život pretvoren u prostor gdje se kunu i proklinju svi koji drugačije misle, bez obzira na posljedice takvog djelovanja – saopćili su.

Također, umjesto jasnog ograđivanja od ovakvih poteza, osuda tih poteza i stava da se ne miješaju u izbore u drugoj zemlji, postupcima, kažu, moguće je postati saučesnik retrogradnih snaga u Srbiji u djelovanju protiv svog susjeda.

Za njih je neprihvatljivo ponašanje pojedinaca iz vlasti, nosioca najvažnijih državnih i stranačkih funkcija u Beogradu i Banja Luci, te predstavnika opozicije, ali i najviših vlasti Srpske pravoslavne crkve, gotovo svih medija u Srbiji, njihovih finansijera, grupa i udruženja koja, po ko zna koji put hoće da vrate cjelokupna društva u vrijeme devedesetih, vršeći neprekidne napade na crnogorski suverenitet, sve pod plaštom navodne zabrinutosti za ugrožene Srbe u drugoj državi.

Zato smatraju da je potrebno jasno i glasno suprotstaviti se djelovanju onih snaga koje su već jednom proizvele ratove na Balkanu jer je jasno da danas njihov cilj nije samo rušenje Crne Gore, već i Srbije, Bosne i Hercegovine kao i mira u čitavom regionu.

– Vraćanje regiona u političku katastrofu devedesetih djelo je paravojnih struktura i snaga unutar sistema, predstavnika tih politika, koji preživljavaju i opstaju decenijama na našim prostorima – navode Komšić i Jovanović u saopćenju.

Podsjećaju da Crna Gora nije pokrajina u sastavu Srbije, odabrala je svoj put u skladu sa vlastitim interesima i uvjerenjima, i kao takva zaslužuje poštovanje i ugled kod građana, bez obzira na vjerski i nacionalnu pripadnost.

Izbore organizira u skladu s propisima i zakonima koji su važeći na njenoj teritoriji, ima prava da bira vlast koju želi, a svaki politički subjekt koji djeluje na prostoru Crne Gore je slobodan da izrazi svoj stav kroz kandidaturu i bude biran od građana.

Kao pojedinci koji su zainteresirani za budućnost regiona u kojem žive i rade, osudili su svaki pokušaj destabilizacije Crne Gore koji dolazi s već dobro poznatih adresa i odredišta i podržali Crnu Goru na njenom putu u Evropsku uniju, njeno članstvo u NATO savezu, kao i njenu želju da na miran i dostojanstven način učestvuje u rješavanju zaostalih sporova u regionu.

– Zrelost koju je Crna Gora pokazala u posljednjih više od dvije decenije, putokaz su koji treba da slijede ostale države i društva i zbog toga naša podrška ide nastavku ovakve politike, ne miješajući se u suvereno pravo biranja crnogorskih državljana – podvukli su.

Apel koji su uputili treba tumačiti, kažu, u pravcu njihove zabrinutosti pred nedjeljne izbore, u kojima već toliko puta poražene strukture očito traže prostor za nasilno djelovanje i otvaraju mogućnost jačeg stranog uplitanja u stvari nezavisne Crne Gore.

– To ne možemo ni na koji način prihvatiti, i naše želje i stremljenja su da izbori 30. augusta budu prilika da svako, u skladu sa svojim uvjerenjima i političkim ambicijama bude slobodan da bira i bude biran, a da svi učesnici u političkom životu i susjedi i partneri Crne Gore prihvate rezultate tih izbora – dodali su.

Građanima prijateljske Crne Gore poslali su podršku i podstrek da istraju u svojoj namjeri da međusobne odnose uređuju na način za koji oni smatraju da je svrsishodan i da izdrže sve pritiske onih koji su već toliko puta bezuspješno pokušali da je ugroze.

– Slobodno birajte uprkos svim pritiscima neprijatelja vaše slobode i nezavisnosti. Svojim glasovima još jednom pobijedite iste one koje pobjeđujete oduvijek braneći tako mir u Crnoj Gori i regionu – napisali su u zajedničkom saopćenju član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić te lider Liberalno demokratske partije u Srbiji Čedomir Jovanović.

Pročitajte...