Komšić sa poslodavcima: Rasterećenjem privrede smanjiti nezaposlenost

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas u radnu posjetu delegaciju Udruženja poslodavaca Federacije BiH, koja je istakla želju da preuzme svoj dio tereta pri procesu stvaranja povoljnijeg zakonodavnog oblika koji će omogućiti i radnicima i poslodavcima i državi bolje uslove rada.

Udruženje je predložilo set zakona i inicijativa na kojima su radili sa akademskom zajednicom i sindikatima. Komšić je izrazio podršku prijedlozima, te najavio aktivan politički angažman s ciljem realizacije predloženog.

Poslodavci su naveli da će usvajanje predloženih zakona dovesti do nužnog rasterećenja privrede, što za daljnju posljedicu ima smanjenje nezaposlenosti.

Istaknuta je i podrška međunarodnih organizacija kao i ambasada zemalja zainteresiranih za ekonomsko i privredno jačanje Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se složili o potrebi izjednačavanja prava i mogućnosti u javnom i privatnom sektoru. Također, razgovarano je i o utvrđivanju minimalne cijene rada, konkurentnosti bh. privrede, te smanjenju sive ekonomije.

Komšić je razgovarao sa delegacijom Udruženja poslodavaca na čelu sa predsjedavajućim Adnanom Smailbegovićem i članovima Mladenom Pandurevićem, Safudinom Čengićem, Snježnom Kopruner, Edinom Ihrahimpašićem i Venanom Hadžiselimovićem, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Pročitajte...