Konačna odluka o trasi puta Sarajevo – Beograd ove sedmice?

Kako će izgledati trasa budućeg puta Sarajevo – Beograd, čiju će gradnju finansirati Turska, trebalo bi biti poznato ovih dana, nakon prvog sastanka radne grupe

Zamjenik ministra prometa i komunikacija Saša Dalipagić najavio je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH da bi prvi sastanak radne grupe u vezi sa pripremama za određivanje trase puta Sarajevo – Beograd trebao biti održan ove sedmice. Podsjećajući da su trenutno u opciji dvije trase, Sarajevo – Pale – Višegrad – Vardište i Žepče – Tuzla – Bijeljina, Dalipagić je istakao da je stav Srbije nepromijenjen i da će ona svoj dio puta dovesti do Kotromana, u blizini Vardišta, piše Oslobođenje.

Pripremne radnje

– Ministarstvo prometa i komunikacija dobilo je krajem septembra pismo turskog ministra ekonomije kojim se i dalje izražava spremnost za realizaciju ovog projekta, uz uslov da se odredi trasa, kazao je Dalipagić poslanicima.

Prema njegovim riječima, u skladu sa zaključkom sa posljednjeg sastanka resornih entitetskih ministara i predstavnika državnog ministarstva, dogovoreno je da se nakon dobivanja odgovora od Turske u donošenje konačne odluke o trasi uključe i entitetski premijeri. Dalipagić je naveo da je nakon dobijenog odgovora Ministarstvo komunikacija i transporta sa predstavnicima entitetskih ministarstava formiralo radnu grupu sa zadatkom preduzimanja pripremnih radnji, s ciljem zakazivanja zajedničkog sastanka entitetskih premijera i resornih ministarstava na kojem bi se odlučilo o trasi.

Pitanje u vezi sa određivanjem trase brzog puta Beograd – Sarajevo postavio je poslanik SDA Hazim Rančić.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (SDS) predložio je Deklaraciju o trasi puta Beograd – Sarajevo. Ova deklaracija uvrštena je na dnevni red Predstavničkog doma, ali će se o njoj poslanici izjašnjavati na nastavku sjednice koja je, podsjećamo, prekinuta u srijedu nešto prije ponoći. Obrazlažući deklaraciju, kazao je da je ona politički neutralna, da bi trasa trebala ići putem Beograd – Bijeljina – Brčko – Tuzla – Sarajevo, te da ovaj prijedlog deklaracije nije protiv bilo koje druge trase. Na ovaj prijedlog burno su reagovali poslanici SNSD-a, nazvavši ga nepotrebnim i štetnim po interese RS-a.​ Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je u srijedu da je sjeveroistočni koridor najbolji način za putno povezivanje Sarajeva i Beograda. Nakon sastanka o temi Definisanje optimalne varijante trase puta od Sarajeva do Beograda na osnovu inicijative pokrenute od Turske, Novalić je kazao novinarima u Sarajevu da su gradonačelnici Tuzle, Bijeljine i Brčko distrikta, te načelnici opština Žepče i Orašje saglasni da je veza sa Beogradom potrebna.

Prioritetni koridor

– Na tom području živi oko 1,5 miliona stanovnika, tamo je veliki ekonomski potencijal. To je žitnica BiH, tu je najveća industrijska zona u BiH, a u Brčkom, koje ima konekciju pruge sa Dobojem i jugom, imamo jedinu prohodnu i iskoristivu luku, kazao je Novalić.

Premijer je dodao da su učesnici sastanka ponovili da ovim prijedlogom ni u kom slučaju ne žele isključiti istočni pravac prema Višegradu, što je potrebno, ali da, kad se gledaju omjer stanovništva, ekonomski resursi i drugi parametri, sjeveroistočni koridor ima prioritet, piše Oslobođenje.

(RTVTK/OSLOBOĐENJE) Anja Grabovac-Zvijerac