Koncertom klasične muzike Osnovna muzička škola obilježila 70 godina rada

Učenici koji su ostvarili najbolje rezultate u toku ove školske godine predstavili su se sinoć na godišnjem koncertu Osnovne muzičke škole u Tuzli. Posebnost je u tome što su ovaj put obilježili jubilej, 70 godina Škole.

novinari Lejla Kavazović Mitrović, Azra Mešić

Učenici Osnovne muzičke škole ovaj značajan jubilej su obilježili prezentirajući ukupno 18 klasičnih djela na svim instrumentima čije sviranje izučavaju. Posvetilii su ih školskoj 1949/1950. – godini osnivanja škole i svim uspješnim godinama od tada.

– Ono na šta smo ponosni je to da je Osnovna muzička škola izvela veliki broj uspješnih učenika od samog osnivanja koji su priznati u svijetu kao profesori i dobri pedagozi i koncert majstori i što se to svake godine nastavlja. Svake godine naši učenici donose vrlo vrijedna priznanja, kaže za RTVTK Nedim Suljić, direktor Osnovne muzičke škole Tuzla.

Sve učenike uzrasta od 7 do 15 godina koji danas pohađaju Osnovnu muzičku školu u Tuzli prije kraja školske godine čekaju još takmičenja u junu. U međuvremenu traje upis nove generacije polaznika. Danas i sutra je prijemni ispit.

– Ove godine je novina primamo balerine. Izlazi nam jedna generacija balerina i ko hoće da se prijavi, imamo balerine, dodaje Suljić.

Veliki je interes djece za upis na gitaru, klavir i violinu, a manji za harmoniku pa će upis za ovaj predmet biti produžen, kažu u Školi.