Konferencija – Mladi lideri u procesima zaštite u sportu

Sport u svim oblicima mora biti dostupan svakom djetetu, stručno planiran, bez diskriminacije, s razvijenim zaštitnim procedurama, uz  jednake mogućnosti dječacima i devojčicama svih sposobnosti te uz uvažavanje posebnih potreba djece svakog uzrasta.

To je stav svih učesnika konferencije “Mladi lideri – lideri u procesima zaštite u sportu”, održane povodom 11. oktobra, Svjetskog dana djevojčica, u organizaciji Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine a uz podršku Populacijskog fonda UN-a u BiH.

Učestvovalo je 46 mladih sportista sa i bez invalideta koji promoviraju principe inkluzije u sportu, zaštite sportista, s posebnim osvrtom na sportistkinje s invaliditetom. Učestvovali su i šest mladih lidera Specijalne olimpijade, predstavnici inkluzivnih škola, 16 trenera, članovi porodica, njegovatelji.  

Ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Samir Avdić rekao je na konferenciji da su sportisti Specijalne olimpijade, zajedno s prisutnim inkluzivnim udruženjima, klubovima i školama, šampioni i primjer kako se treba udružiti i zajedno djelovati.

Predstavnik Populacijskog fonda UN-a u BiH Hector Ramirez izrazio je zadovoljstvo zbog partnerstva u provođenju zajedničkog programa, u interesu jačanja statusa djece i mladih s poteškoćama u razvoju.

Teme ove konferencije su bile: “O inkluziji se ne priča – inkluzija se živi”, “Podrška roditelja u uključivanju osoba sa poteškoćama u sport”, “Kako njegovati zdrave odnose – neprihvatljivi oblici sportskog ponašanja i različiti načini reagiranja”, “Spolna dinamika u sportu” te “Kako unijeti promjene u svoju lokalnu zajednicu, školu, klub – razvojne sportske aktivnosti”.