Kongres pozvao na uklanjanje Trumpa s vlasti putem 25. amandmana

Zastupnički dom Kongresa izglasao je odobravanje rezolucije kojom se poziva da se odlazeći američki predsjednik Donald Trump ukloni s dužnosti putem 25. amandmana, a sve nakon nereda u Capitolu koji su napravile Trumpove pristalice prošle sedmice. U izglasanoj rezoluciji, koju je obrazložio demokratski zastupnik Jamie Raskin iz Marylanda, pozvan je potpredsjednik Mike Pence da “odmah iskoristi svoje ovlasti iz odjeljka 4. u 25. amandmanu koji podrazumijeva sazivanje i mobilizaciju izvršne vlasti da potvrdi da Trump više nije u stanju uspješno obavljati dužnosti koje mu nalaže funkcija predsjednika”.
Pence je ranije u pismu predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi odbio poziv na upotrebu 25. amandmana. Ova rezolucija zapravo predstavlja jednu vrstu prijekora Trumpu jer su mnogi zakonodavci bijesni nakon napada na Capitol koji je uslijedio usljed nepovjerenja i želje za poništavanjem rezultata izbora održanih u SAD-u. Ovaj potez Zastupničkog doma Kongresa dolazi u trenutku kada se demokrate spremaju na Trumpov opoziv koji je zapravo rezultat pobune protiv odlazećeg američkog predsjednika koji sve vrijeme tvrdi da je pokraden na izborima pozivajući svoje pristalice da ga podrže.
Demokrate u srijedu (danas) planiraju glasati za opoziv Trumpa sedmicu nakon što su njegove pristalice upale u Capitol, uništile javnu imovinu i ugrozile živote ljudi, piše CNN. Osim demokrata, Trumpov opoziv su prihvatili i republikanci među kojima je Liz Cheney, jedna od liderki republikanske stranke u Zastupničkom domu. Ona je pristala na Trumpov opoziv navodeći da je on poticao svoje pristalice, doveo ih u Capitol i zapalio plamen nereda. Kako piše novinar Erol Avdović nakon što je Pence rekao da neće pkrenuti smjenu putem 25. amandmana ostaje još mogućnost da Trump podnese ostavku što malo ko očekuje. Ipak, do 20. januara ima još vremena. No, danas (srijeda 13. januar 2021.) sigurno slijedi izglasavanje novog opoziva Trumpu. Pitanje je je samo koliko će republikanskih kongresmena od ukupno 211 njih u Zastupničkom domu glasati zajedno s demokratskom većinom od 233 zastupnika. Impeachment sigurno prolazi. I Trump sigurno odlazi. Vidjet ćemo šta će biti kasnije”, napisao je Avdović.

Pročitajte...