Konkurs otvoren do 10. augusta – 100 hiljada KM za mlade

Konkurs za raspodjelu 100 hiljada konvertibilnih maraka budžetskog novca za mlade u Tuzlanskom kantonu bit će otvoren do 10. augusta. Prijave već stižu, a Ministarstvo za kulturu, sport i mlade organizovalo je danas info dan, radni sastanak sa zainteresovanim kandidatima kako bi ih informirali o uslovima i detaljima konkursa. Interes je veliki.

novinar Azra Mešić

Od ukupno 100 hiljada konvertibilnih maraka, 80 hiljada namijenjeno je za subvencioniranje kamata na stambene kredite punoljetnim vlasnicima nekretnina koji nemaju više od 35 godina. Među njima je Teo Banović, koji je zajedno sa suprugom investirao u stan prije tri godine i konkurište da mu Vlada Tuzlanskog kantona pomogne otplatiti dio kamate.

– Kredit je na 10 godina. Otplaćujemo ga supruga i ja zajedno, ali je to veliko opterećenje. Još tih 7 i po godina koliko imamo bilo bi nam od velike pomoći, kaže Banović.

Preostalih 20 hiljada od 100, namijenjeno je za kupovinu opreme koju će koristiti mladi. Konkurisati mogu pojedinci u dobi između 15 i 30 godina. Informacije sa sastanka sa predstvanicima Ministarstva za kulturu, sport i mlade, svojim saradnicima prenijet će Aldin Hodžić, koji je svojoj općini Srebrenik predsjednik Vijeća mladih.

– Trenutno implementiramo nekoliko projekata tako da ćemo opremu sigurno koristiti kako individualno, tako i zajedno. Ponekad da biste došli do rezultata morate koristiti nešto što je iz 21. vijeka, a ne iz 15. naglašava Hodžić u izjavi za dnevnik RTVTK.

Konkurs je objavljen u dnevnim novinama i na stranicama kantonalne Vlade prije devet dana, a prijave i mnoštvo pitanja o uslovima za prijave već uveliko stižu na adresu Ministarstva za kulturu, sport i mlade.

– S obzirom da se radi o javnom pozivu mi ne možemo otvarati koverte i ne znamo sadržaj zahtjeva, ali ono šta imamo interes i radimo je da odgovaramo na veliki broj pitanja i informišemo, a uglavnomnse radi o računarskoj opremi koja eto treba da bude u vrijednosti ne manjoj od 1000 KM i da traje najmanje dvije godine, pojasnila je Mirela Omerović, pomoćnica ministrice za kulturu, sport i mlade TK.

Dodjela novca mladima, dio je programa borbe protiv odlaska mladih ljudi iz Kantona, odnosno Bosne i Hercegovine, a osim računara, pojedinci mogu tražiti novac i za kupovinu i druge tehničke, te  sportske opreme. Prijave mogu dostavljati sve do 10. augusta do kad je raspisan konkurs.

Pročitajte...