Konvoj s tabutima žrtava genocida krenuo iz Visokog prema Potočarima

Iz visočkog preduzeća ”Gradska groblja” krenula je tužna kolona a sa devetnaest tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni UN-a.

Kolona vozila sa tabutima krenula je iz Visokog , gdje su brojni Visočani 26. put ispratili stradale Srebreničane koj će u Potočarima naći konačni smiraj. Od 2003. godine to preduzeće je zaduženo za opremanje tabuta i posmrtnih ostataka.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH​​​​​​​ Amor Mašović istakao je da je pandemija uticala na reduciranje aktivnosti na teretnu, ali da se nastavilo tragati za 7.601 nestalom osobom u BiH.

“Nažalost, ova tradicija ispraćanja posmrtnih ostataka žrtava je posljedica monstruoznosti zločina. Uglavnom su to opet nekompletni ekshumirani ostaci, uglavnom iz sekundarnih grobnica”, rekao je Mašović.

Ističući da je ovo 21. ispraćaj žrtava iz Visokog, a da se stvari nisu puno promijenile, Mašović je kazao da porodice žrtava i ovu godišnjicu dočekuju bez usvojenog zakona o zabrani negiranja genocida.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić je kazao da Visoko danas ispraća 19 žrtava genocida koje su prije 26 godina brutalno ubijeni.

“Mi smo danas ovdje da dijelimo bol jer je ona još svježa. Ovdje smo da svijetu pošaljemo poruku da genocid i zločinci koji su ga počinili trebaju i moraju biti kažnjeni. Ovdje smo da se zna da je istina naša snaga, a da je pravda naša sudbina“, poručio je Ganić.

Kolona će se zaustaviti u Ilijašu i Vogošći. Planirano je da u 12.00 sati budu u Sarajevu ispred Predsjedništva BiH.

Ispred Predsjedništva BiH će krenuti prema Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, zatim Markalama i potom prema Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milića.

Najstarija osoba predviđena za ukop ove godine je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.