Koordinacija boračkih organizacija ARBiH: Selmo Cikotić je naš časni general

Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH cijeni da general Selmo Cikotić ‘itekako može obnašati funkciju ministra odbrane BiH, da će njegovo znanje i patriotizam biti korisni za sve građane Bosne i Hercegovine’.

– Radi se o izuzetnom profesionalcu i intelektualcu koji u današnjem vremenu može biti samo dio rješenja nagomilanih problema u BiH, posebno u oblasti sigurnosti, što svjedočimo svaki dan – naglašavaju.

U saopćenju za javnost navode ‘potrebu da podržimo našeg generala Cikotića i obrazložimo neke važne činjenice, vezane za njega kao pripadnika Armije RBiH’.

Kako ističu, general Selmo Cikotić bio je časni pripadnik Armije RBiH, bez mrlje u vojnoj karijeri, što je dokazao i kao vojnik i u vremenu iza agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Pokušavali su mu, u više navrata ‘napakovati’, raznorazne stvari, ali on je ostao uzdignute glave, hrabro i stoički sve to podnio. Iz svega izašao čist i neokaljanog obraza, kao i svi pripadnici Armije RBiH koji su branili domovinu od agresora.

General Selmo Cikotić i Armija BiH branili su domovinu od onih koji su je žestoko napadali. U toj odbrani niti on, a ni pripadnici Armije nisu činili zločine, poput drugih koji su ubijali nedužne civile, djecu, žene i starce.

Kao dokaz da se radi o izuzetnom čovjeku i velikom patrioti je činjenica da hrabro napušta redove tadašnje JNA i priključuje se Armiji RBiH u odbrani domovine od agresora sa svih strana. To ga je moglo koštati života. Zbog izuzetnog poznavanja običaja ratovanja, kao profesionalno vojno lice obnašao je važne funkcije u redovima Armije RBiH i to vrlo uspješno. I nakon agresije bio je aktivan u vojsci Federacije BiH, kao komandant 1. korpusa – naglašava se.

Kako Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH podsjeća, osim zasluga u odbrani BiH, general Cikotić predstavljao je našu državu, kroz vojni ataše u SAD-u, učestvovao u mnogim edukacijama NATO misije. Pokazao se i kao izvanredan intelektualac – danas vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je magistrirao i doktorirao. Predavač je i na drugim fakultetima i univerzitetima u državi i inostranstvu.

– Bez obzira na niz uvreda koje su iznesene u javnosti na račun generala Cikotića, on je sve to kao pravi vojnik podnio. To dovoljno govori o njegovoj veličini.

S druge strane, isti oni koji sad pokušavaju na račun časnog generala Armije RBiH ostvariti neke druge ciljeve krijući se iza nekih odjela, sabora i čega sve ne, prije nekoliko godina su bez problema podržali kandidaturu generala Cikotića na mjestu ministra odbrane u Vijeću Ministara BiH, koju je i obnašao u periodu 2006. do 2010. godine. I tad, njegovo ime nije bilo upitno za tadašnji saziv Vijeća ministara BiH – naglašava Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH u saopćenju za javnost.

Pročitajte...