Koordinacija boračkih saveza TK: Prestanite sa ponižavanjem građana BiH, bivših pripadnika ARBiH

U akciji Agencije za istrage i zaštitu danas su uhapšeni Šemsudin Muminović, Džemo Galjić, Ćamil Ahmetović, Rasim Omeragić, Ismet Memić, Rasim Alić i Fadil Mujić. Terete za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratne zločine protiv zarobljenika na području Zvornika. Na ovo hapšenje danas su reagovali iz Koordinacije boračkih saveza TK, koji ističu da su uvrješeni činjenicom da se od hapšenja prave spektakli.

Šemsudin Muminović, Džemo Galjić, Ćamil Ahmetović, Rasim Omeragić, Ismet Memić, Rasim Alić i Fadil Mujić osumnjičeni su da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane i Armije R BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, te da su učestvovali u ubistvima civilnog stanovništva. Navodni zločini prilikom napada na sela, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti.

– Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu jutros su u Tuzli i Sapni lišilislobode sedam licazbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ ratni zločin protiv civilnog stanovništva i člana 144. istog Zakona ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Nakon kriminalističe obrade u prostorijama SIPA-e lica lišena slobode u zakonskom će roku biti predata u nadležnost Tužilaštvu BiH – kaže Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Na hapšenje su reagovali članovi Koordinacije boračkih saveza TK, koji su u saradnji sa boračkim udriženjima iz Sapne napomenuli da je uhapšeni Šemsudin Muminović, ratni komandant 206. viteške brigade Zvornik. Naglasili su i da se hapšenja dešavaju dok žrtve iz Zvornika tragaju za stotinama članova svojih porodica, a da Tužilaštvo za zločine u Zvorniku još nije uhapsilo nijednog počinioca.

– Želim da kažem da smo jutros ovom viješću jako razočarani, posebno mi Podrinjci koji smo preživjeli puno više zločina, od naše druge strane koji su bili planirani iz Srbije i danas da prkose i normalno se šetaju, rade po institucijama, obavljaju svoje velike funkcije, čak su na pozicijama na kojima i nama mogu da sude – ističe Ibrahim Husejnović, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca općine Sapna.

Napominju i da poštuju rad pravosudnih institucija BiH, ali da borce koji su stvarali državu BiH, vrijeđa činjenica da se od hapšenja prave spektakli.

– Naši ljudi su savjesni građani, naši komandanti, naši časni borci, oni bi se sami odazvali kao i u prethodnim pozivanjima. Komandant Šemsudin Muminović se uvijek časno odazivao, nije nikad bježao od toga – dodaje Husejnović.

Predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK, Muzijet Kahrimanović smatra da je današnje hapšenje pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve. Dodaje da to rade institucije entiteta RS koji je formiran na genocidu i zločinima nad Bošnjacima.

– Ono što je za građane Sapne naročito teško, i meni kao borcu kojem je komandovao komandant Muminović, je to smo mi u toku rata pretrpjeli nevjerovatne strahote koje smo iz dana u dan stoički podnosili. I kada su nas svi otpisivali, kada su i komandne strukture ARBiH govorile da se povučemo sa tog prostora i da ga ustupimo, mi smo rekli NE i sačuvali taj prostor – ističe Kahrimanović.

Zastupnici Skupštine TK su, na zahtjev Koordinacije boračkih saveza TK, usvojili zaključke kojim se traži od nadležnih institucija BiH da se prestane sa ponižavanjem građana BiH, bivših pripadnika ARBiH, koji se godinama terete za ratne zločine. Skupština je dužna i da obaveže Vladu TK da u Budžetu za narednu godinu planira novac za odbranu svih osumnjičenih u ovom, ali i budućim postupcima pravosudnih institucija.

Pročitajte...