Koritnik kod Višegrada: Sjećanje na 57 žrtava “žive lomače“ iz Pionirske ulice

– Danom sjećanja na 57 žrtava svirepog ratnog zločina oni su proglasili prvu subotu u avgustu, a prije nekoliko godina izgradili su i hajr – česmu u okviru koje su postavljene i spomen ploče sa imenima ubijenih

VIŠEGRAD (AA) – Stanovnici Koritnika, koji su danas raseljeni po cijelom svijetu, prisustvovali su učenju dove pred duše svojih najdražih, koji su zarobljeni u selu, odvedeni, a potom 14. juna 1992. godine živi zapaljeni u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Danom sjećanja na 57 žrtava svirepog ratnog zločina oni su proglasili prvu subotu u avgustu, a prije nekoliko godina izgradili su i hajr – česmu u okviru koje su postavljene i spomen ploče sa imenima ubijenih.

Behara Durmišević izgubila majku Pašiju, amidže i strine i drugu familiju. Njen otac iskočio je iz žive lomače, povrijeđenog ga je spasio komšija Stanimir, ali je preminuo nakon godinu dana u izbjeglištvu u Žepi. Behara je po prvi put u Koritniku nakon rata.

“Jesu nam uništili, ali hvala Bogu nisu nam omladinu uništili. Jes da mi je teško, nisam nikad dolazila, ali sad sam odlučila. Imam malo slabo srce, ali nema veze. Još ne znam mami ni gdje je trunka pepela. Pa da mi je da ikad to doživim, da znam, nekako bi mi lakše bilo“, priča Behara.

Koritnik je i danas selo u ruševinama jer je u ratu ubijena većina njegovih stanovnika. Preživjeli očekuju tek toliko da dostojno sahrane članove svojih porodica.

Ramiz Zuban iz obližnjih Mušića priča da su i u ovom selu ubijena 34 civila.

“Jedina pravda što se čovjek može nadati je pravda nebeska, da Bog dragi kazni sve počinioce zločina i da podari sabur porodicama. Da se nikad nikome ne ponovi zlo koje se desilo, bez obzira na naciju i etničku pripadnost, da se ljudi urazume, da žive i vrate se poslu, radu, prosperitetu za budućnost novih generacija, da Bosna oživi i bude domovina sviju onih koji je vole“, navodi Zuban.

Iz Koritnika je i danas jasno odaslana poruka.

“Danas iz Koritnika želimo poručiti da nema više prostora za praštanje, ali ima za razgovore, dogovore i političku organizaciju i jačanje Bošnjaka na ovim prostorima i prostorima BiH. U tome je budućnost i zamolićemo ljude da danas prime k znanju ono što iz Koritnika želimo poručiti“, naglašava Bilal Memišević, predsjednik Skupštine opštine i Medžlisa Islamske zajednice Višegrad.

Zbog zločina u Pionirskoj ulici do danas su osuđeni samo Milan i Sredoje Lukić, dok ostali izvršioci još uvijek izbjegavaju ruku pravde.

Pročitajte...