Koronavirus u TK: 57 novozaraženih, preminulo 8 osoba

U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata evidentirano je 57 novozaraženih osoba, a testirano je 186 uzoraka, potvrđeno je danas iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Najviše novozaraženih je u Tuzli 39. Trenutno je hospitalizovano 173 covid pozitivnih osoba, dok je 15 na respiratoru. Zabilježeno je i 8 smrtnih ishoda.

Novinarka: Devleta Brkić

U protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom u TK umrlo je 8 osoba, 4 muškaraca i 4 žene, od kojih je najstarija imala 92 a najmlađa 54 godine, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Od početka epidemije bitku sa COVID 19 izgubila je 421 osoba. Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić istakla je da broj novootkrivenih slučajeva COVID-a 19 u odnosu na ukupan broj testiranih iznosi oko 30 posto.

– Ono što zabrinjava svakako jeste veliki broj smrtnih slučajeva, što samo govori u prilog tome da u suštini mi još uvijek virus ne poznajemo i ne znamo kako će ko od nas reagovati. Tamo gdje imamo slučajeve imunokompromitovanih pacijenata, pacijenata sa propratnim, težim hroničnim oboljenjima, oni jako često u zadnje vrijeme prolaze bez teške kliničke slike. S druge strane imamo relativno mlade pacijenete koji izgledaju zdravi, odnosno nemamo podatke o njihovim oboljenjima, i oni evo u posljednjih par dana letalno završavaju, istakla je Čolić.

U najmnogoljudnijem kantonu trenutno je hospitalizovano 173 covid pozitivnih pacijenata, dok je 15 na respiratoru. Resorna ministrica smatra da se uslovi liječenja trebaju poboljšati na svim nivoima, posebno u COVID ambulantama, dodajući da imaju problema sa samo jednim domom zdravlja. Na prvom mjestu je nejavljanje na telefon, ali i nezadovoljstvo građana pruženom zdravstvenom zaštitom, u smislu njene dostupnosti, dodala je Čolić.

– Trenutno smo u razmišljanjima kako da obezbijedimo adekvatan rad, konkretno tog Doma zdravlja. Čak idemo i na to da pokušamo da našim vlastitim sredstvima oformimo neku vrstu COVID ambulante u tom domu zdravlja kako bismo prevazišli taj problem. Niko nam se nije žalio na ostale domove zdravlja, naglasila je Čolić.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 872 uzorka, od kojih je 238 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima, osim u Bosansko-podrinjskom i Posavskom. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su i 22 nova smrtna ishoda.

(RTVTK)

Pročitajte...