Koronavirus u TK: Četvero novozaraženih, šest osoba na respiratoru

Prema posljednjim podacima u Tuzlanskom kantonu su obrađeni rezultati za 141 testiranu osobu, a koronavirus potvrđen je kod 4 osobe, potvrdili su iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK. Novi slučajevi zaraze evidentirani su u 4 od 13 općina TK, i to po jedan novozaraženi u Banovićima, Tuzli, Gradačcu i Kalesiji.

Na području našeg kantona u posljednja 24 sata nije prijavljen nijedan smrtni slučaj osobe zaražene koronavirusom. Trenutno su aktivno zaražene 244 osobe, dok se 2.928 pacijenata oporavilo. Trenutno je hospitalizirano 36 pacijenata, od kojih je šest na mehaničkoj ventilaciji. Pozitivnih u kućnoj izolaciji je 208, a pod zdravstvenim nadzorom je 255 osoba. Od komplikacija izazvanih koronavirusom do sada je u Tuzlanskom kantonu preminulo 155 osoba.

Na području Federacije BiH u protekla 24 sata zabilježena su 62 nova slučaja zaraze vurusom SARS-CoV-2, od 429 testiranih, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima, osim u Bosanskopodrinjskom. U protekla 24 sata preminula je jedna žena iz Travnika, dok je 35 pacijenata oporavljeno.

Od sutra, 28. septembra, državljani Bosne i Hercegovine moći će putovati u Sloveniju bez obaveze 10-dnevnog karantina. Moraju ispuniti jedan uvjet, a to je negativan PCR test na koronavirus, ali koji je urađen u nekoj od država EU. Slovenci priznaju i PCR testove određenih zdravstvenih ustanova iz BiH, među kojima je i UKC Tuzla.

(RTVTK)