Koronavirus u TK: Potvrđena 64 nova slučaja zaraze, umrle četiri osobe

Na UKC- u Tuzla urađeno je 239 testiranja, a njih 65 je označeno kao pozitivno. U našem kantonu zabilježena su i četiri smrtna ishoda, čime se broj umrlih od početka epidemije do danas popeo na 55. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je da je u protekla 24 sata testirano 527 uzoraka od kojih je 158 pozitivno na SARS-CoV-2. Prijavljeno je šest novih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Novi slučajevi zaraze registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

Novinar: Devleta Brkić

U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata borbu sa COVID-19 izugubile su četiri osobe, potvrđeno je iz Kriznog štaba ministartsva zdravstva TK. Riječ je o osobama starije životne dobi sa udruženim oboljenjima.

– Dva su sa područja grada Živinice, radi se o osobama muškog i ženskog spola starije životne dobi, i dvije sa područja opštine Sapna, dva muškarca starije životne dobi. Sve je vezano za komorbiditete. Mislim da su dvije osobe iz respiratornog centra koje su disale uz pomoć mehaničke ventilacije, kazala je Dajana Čolić, predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK.

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla testirano je 239 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 65 osoba. Najviše zaraženih je iz Tuzle 34 osobe, Kakesija 6, Gračanica, Gradačac, Lukavac i Živinice po 5, Sapna 2, te Banovići, Doboj Istok i Teočak po jedna novozaražena osoba. Trenutno je na području Tuzlanskog kantona 795 aktivno zaraženih koronavirusom. U UKC Tuzla hospitalizovano su 72 osobe, od kojih je pet na respiratoru, dok su 723 pozitivne osobe u kućnoj izolaciji. Prema riječima predsjednice Kriznog štaba ministarstva zdravstva epidemiološka situacija u našem kantonu se usložnjava.

– Obzirom na to da smo u protekla tri dana imali popunjavanje kapaciteta u Covid bolnici za dodatnih 10 pacijenata. Možemo reći da se situacija usložnjava, komplikuje, što i nije iznenađujuće jer građani olako svataju sve mjere koje su na snazi, tako da se ne pridržavaju osnovnog a to je nošenje zaštitne opreme, držanje socijalne distance i održavanje higijene, dodala je Čolić.

Od posljedica izazvanih koronavirusom u našem kantonu od početka epidemije preminule je 55 osoba. Broj oporavljenih iznosi 823, dok je od pojave prvog slučaja do danas evidentirano ukupno 1674 pozitivnih. Pod zdravstvenim nadzorom je 640 osoba.

Iz Kriznog štaba TK apeluju na građane da poštuju propisane mjere kao što su nošenje maski u zatvorenom, držanje fizičke distance i redovno pranje ruku, kako bi zaštitili svoje ali i zdravlje drugih.

(RTV TK)

Pročitajte...