Košarka: Iz lige ispada samo jedna ekipa

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Prvenstvo BiH za košarkaše ponovo će pretrpjeti promjene sistema takmičenja. Tako je barem odlučio Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH na posljednjoj sjednici.

Iako zapisnik sa skupa još nije potpisan i ovjeren te stoga ni odluka još nije stupila na snagu, sasvim je izvjesno da će sezona biti zaključena na drugačiji način nego je to ranije bilo planirano.

Najveća promjena se tiče broja ekipa koje napuštaju najviši rang – samo jedna, umjesto tri (kako je ranije ustanovljeno). To ujedno znači da neće biti upriličena  Liga za ostanak, kao i da će naredne sezone više klubova učestvovati u domaćem prvenstvu, ukupno 16.

Što se tiče same završnice, i dalje ostaje plan da se odigra Liga 6, ali dvokružno. Play-off također neće biti turnirskog tipa (prethodno planiran svojevrsni final four o trošku Igokee). Maksimalno tri utakmice igrat će se u polufinalu (dakle, do dva dobijena meča), a titulu državnog prvaka osvojit će ekipa koja u finalu ostvari tri pobjede.

Moguće je i da eliminisani polufinalisti razigravaju za treće mjesto, radi određivanja putnika u Drugu ABA ligu.

Prva faza Prvenstva BiH ove sezone najkasnije će trajati do 30. aprila, do kada je neophodno da se odigraju svi zaostali susreti.

 

 

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno