Košarka: Jedan je Kinđe

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Na današnji dan 2001. godine u Sarajevu je preminuo Mirza Delibašić-Kinđe, jedan od najboljih evropskih košarkaša dvadesetog vijeka

Košarkašku karijeru počeo je u Tuzli igrajući za Slobodu. Nakon dvije sezone provedene u ekipi iz rodnog grada, 1972. godine prelazi u sarajevsku Bosnu za koju je odigrao oko 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.U dresu “studenata” Kinđe je osvojio dva prvenstva Jugoslavije i kup tadašnje države. Delibašić je predvodio Bosnu do tada najvećeg klupskog uspeha u košarkašoj Jugoslaviji. “Studenti” su 1979.godine, pobjedom nad ekipom Emersona 96:93, u Grenobleu, postali prvaci Evrope.

Iz Sarajeva 1981. godine odlazi u Madrid gdje igra za Real sa kojim osvaja titulu prvaka Španije. Iako nije ostao dugo u španskom klubu, Kinđe je ostavio veliki trag.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je sve što se moglo osvojiti. Donosio je medalje sa svjetskih i evropskih prvenstava, kao i sa olimpijskih i mediteranskih igara. Sa svakog je donio barem po jedno zlato. Prvu medalju, i to zlatnu, sa Jugoslavijom osvojio je u Beogradu na Evropskom prvenstvu 1975. godine. Iste godine Kinđe i društvo okitili su se još jednim najsjajnijim odličjem na Mediteranskim igrama u Alžiru.

Na Olimpijskim igrama u Montrealu naredne godine Jugoslavija je osvojila srebrnu medalju. Kinđe je sa Jugoslavijom 1977. godine na prvenstvu u Belgiji odbranio titulu prvaka Evrope. Jugoslavija je prvak svijeta postala je na Filipinima 1978. godine. Naredne godine Delibašić i saigrači su zauzeli treće mjesto na Evropskom prvenstvu u Italiji, ali i zlato na Mediteranskim igrama u Splitu.

Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, Jugoslavija je osvojila svoju prvu i jedinu zlatnu medalju u košarci.

Na Evropskom prvenstvu 1981. godine okitio se srebrnom medaljom, a godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Kolumbiji osvojio je bronzanu medalju.

Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je još uvijek najbolji plasman državnog tima BiH na evropskim takmičenjima.Godine 2002. godine Delibašić i njegov veliki prijatelj Davorin Popović, dobili su statue u parku kod FIS-a u Sarajevu. Iste godine prihvaćena je inicijativa da dvorana u sklopu KSC Skenderija dobije njegovo ime. Osim toga, od 2005. godine igra se turnir posvećen ovoj velikoj košarkaškoj ikoni. Jedna ulica u Tuzli nosi njegovo ime.

Umro je 2001. godine u 47. godini života u Sarajevu.

“Doleteti, kao Mirza, do samog Sunca i onda se survati u ponor, to je zaista tragedija dostojna jednog Ikara” napisao je u njegov biograf Slobodan Đurasović.

 

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
00:02:29
Popularno