Košarka: Reaktiviran UKK “Student” Tuzla

Na Univerzitetu u Tuzli ponovo je pokrenut rad UKK Student, što je potvrđeno na press-konferenciji na kojoj je između ostalih prisustvovala i Rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić.

Prisutni su ovom prilikom izrazili zadovoljstvo reaktiviranjem ovog kluba koji je tokom svog postojanja jedno vrijeme bio i standardan član najvišeg ranga takmiečnja u BiH. Posebno je zadovoljan tadašnji trener kluba, a danas dekan Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Tuzli prof. dr. Vlatko Šeparović:

“Zadovoljstvo mi je što je sadašnja uprava prihvatila da ne osnivamo novi nego da nastavimo tu tradiciju UKK Student, koji je u stvari bio prvi univerzitetski tim, ako izuzmemo Bosnu. Nakon tog našeg studentskog tima na Univerzitetu u Tuzli nastalo je pet šest klubova u BiH tragom te ideje i ne samo košarakaških nego i u drugim sportovima. Naš konačni cilj je da dignemo klub na jedan još viši nivo a to je da tuzlanski Univerzitet postane prepoznatljiv kao jedan centar sportskih zbivanja mladih a da to bude zaokruženo kroz jedan internat za studente sportiste”.

Imenovan je novi mladi upravni odbor UKK Student na čelu sa bivšim košarkašem Kenanom Sijerčićem koji je najavio visoke ambicije kluba:

“Izuzetno mi je drago da smo danas došli u ovu poziciju nakon nekih devet mjeseci od same ideje koja je došla od Univerziteta. Formirali smo strukture kluba: Upravni odbor, stručni štab, igrački kadar…Obavili smo jedan manji trenažni proces u junu mjesecu čisto da malo okupimo momke. Krećemo 1. septembra. Ciljevi kluba za ovu godinu su da probamo osvojiti A2 ligu, a sljedeće godine ćemo vidjeti. Cilj je da budemo stabilan A1 ligaš ali prije svega da promoviramo univerzitetski sport i da gro igrača budu studenti našeg Univerziteta.”

Već se nekoliko iskusnih igrača uključilo u rad kluba poput Miodraga Tanasilovića, Harisa Andelije i Tarika Osmanovića, a tu je još i nekolicina veoma mladih, talentovanih košarkaša. Jedan od njih je 18-godišnji Amel Salkić koji je rekao:

“Još sam srednjoškolac. Priključio sam se klubu jer sam završio svoj staž u omladinskim kategorijama. Želim da se oprobam i u seniorskoj košarci i ovaj klub mi je pružio tu priliku.”

Funkciju trenera obavljat će Vladimir Mićanović koji je naglasio da će Student krenuti takmičenje u A2 ligi i ne krije da su ambicije da se odmah izbori plasman u viši rang:

“Ovu priliku želim da iskoristim da pozovem sve mlade ljude koji su zainteresovani da se priključe ovom projektu. Naši treninzi će se održavati u Univerzitetskoj dvorani i startamo 1. septembra. Očekujem da nam se priključe i studenti i mladi igrači kojima je istekao juniorski staž, kako bi mogli da nastave jedan kvalitetan trenažni proces i naravno odigravanje utakmica bh. košarkaških liga”, dodao je Mićanović.

Ekipa zvanično počinje sa radom u srijedu 1. septembra u Univerzitetskoj dvorani. Želja svih je da u što kraćem roku ponovo dođu do najvišeg ranga takmičenja u BiH u kojem su bili u sezonama 2004./2005 i 2005/2006.

Pročitajte...