“KOvidi” simbolična izložba studenata Akademije dramskih umjetnosti predstavljena u Kampusu

U Univerzitetskom kampusu u Tuzli sinoć je upriličena Izložba simboličnog naslova „KOvidi“ čiji su autori studenti završne godine Akademije dramskih umjetnosti, Odsjeka produkcija. Pod mentrostvom profesorice Maje Dedić pet je apsolvenata na kreativan način, kroz crteže, grafike, fotografije i druge umjetničke instalacije napravilo osvrt na događaje kojima smo svi svjedočili unazad godinu i po otkad su naši životi obilježeni pandemijom.

novinar Azra Mešić

Izložba postavljena sinoć u Kampusu Univerziteta u Tuzli jedna je vrsta art terapije, ne samo za njene autore, studente završne godine Odsjeka produkcija na akademiji dramskih umjetnosti, nego i svih posjetilaca koji su interaktivno dali doprinos ovom događaju.

  • Krenuli smo od tog koncepta cjelokupne svjetske pandemije, kako je uticala na nas i u svemu tome pokazali naš apsurd, koliko je on prisutan i ono koliko od njega ne možemo pobjeći, kaže za RTVTK Nermin Brković, apsolvent Akademije dramskih umjetnosti i izlagač.

Svaki od studenata kreirao je vlastiti ciklus radova, kaže njihova mentorica vanredna profesorica Maja Dedić. Koncept izložbe “KOvidi“ počiva na pricipima DADE kao što su: efekat šoka, mijenjanje predmetnosti umjetničkog djela, kognitivna disonanca, nadogradnja podsvjesnih i imaginacijskih sposobnosti zbog medijskog uticaja, usmjeravanje pažnje, interaktivna komunikacija, itd. Postavili smo pitanje: “Kako umjetnički izraz može postati alatka za rezanje postojećih ideja, grafičko, idejno, semiotičko sredstvo za suprostavljanje medijskoj moći oblikovanja kolektivne svijesti”.

  • Mi se koristimo principom odustajanja od smisla. Dakle to je jedini način da orginalno vizualiziramo sveprisutni apsurd koji živimo u posljednje vrijeme. Što se tiče tehnika, to su uglavnom fotografije, grafički prikaz, nešto malo video rada i instalacije u prostoru, kaže ova profesorica.

Izloženi radovi su tretirali svakodnevnicu i naš odnos prema svakodnevnim događajima u vremenu pandemije kovida. Svoje mjesto na izložbi našle su predmeti iz svakodnevne upotrebe, kuhinjski pribor, školska didaktička sredstva, ali i videozapis dolaska posljednjeg putničkog voza u Tuzlu koji je dovezao grupu migranata na njihovoj ruti ka Evropi.

  • Izložba je zaista interesantna i ponosna sam na naše studente Akademije dramskih umjetnosti koji su dali osvrt na ovu temu i sve to opisali, kazala je ovom prilikom prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerizteta u Tuzli.

Budućnost izložbe je na internetu, kažu studenti. Upravo rade na kreiranju online platforme na koju će postaviti svoje radoe i na kojoj će biti mjesta i za radove drugih kreativca koji žele izraziti svoj sud kroz umjetnost.

Pročitajte...