Kraj jedne ere: Njujork zvanično uklonio sve telefonske govornice sa ulica

Obilježavajući kraj jedne ere, njujorške gradske vlasti u ponedeljak su uklonile gotovo sve svoje telefonske govornice, koje su posljednjih godina postale žrtve sveprisutnosti besplatnog interneta i pametnih mobilnih telefona.

Ali, obožavaoce Supermena može da teši činjenica da će Menhetn zadržati četiri govornice na gornjoj zapadnoj strani. Te govornice su poznate i kao improvizovane svlačionice za novinara Klarka Kenta dok se transformisao u ‘Čoveka od čelika’, odnosno Supermena. One će se očuvati kao istorijski primerci.

Po pisanju lokalnih medija, Menhetn će zadržati četiri ‘starinske’ telefonske govornice na Aper Vest Sajdu i na West End Avenue u 66, 90, 100. i 101. ulici.

Decenijama su se telefonske govornice pojavljivale u pop kulturi, od stripova do holivudskih blokbustera i TV emisija.

Međutim, ta era je završena u ponedeljak ujutru, kada je, pred predstavnicima medija, predsednik opštine Menhetn Mark Levin prisustvovao demontiranju poslednje dvije na uglu 7. avenije i 50. ulice, koje su potom ukrcane u kamion.

Levin je na Tviteru napisao kako je “ipak osjetio tračak nostalgije kada je vidio kako govornice odlaze u hstoriju”.

Fiksne telefonske govornice počele su da nestaju sa ulica Njujorka početkom dvehiljaditih u vreme širenja upotrebe mobilnih telefona, a potom su od 2010. nestajale još brže, nakon početka ere pametnih telefona.

U raznim djelovima grada do danas je postepeno uklonjeno 8.400 govornica na 6.452 mjesta.

Godine 2015. Menhetn je počeo sa postavljanjem na hiljade LinkNYC pristupnih tačaka, koje nude WiFi i besplatne lokalne pozive. Ti novi kiosci postupno će se povezivati ​​sa 5G mrežom.

“Zaista kraj jedne ere ali i, nadajmo se, početak nove, sa više pravičnosti u pristupu tehnologiji”, rekao je Levin, misleći na četvrti severnog Menhetna, poput Harlema, koje su slabije pokrivene telefonskim i internet mrežama.

(RTVTK/N1)

Pročitajte...