Bosanska Krajina: Razvoj turizma nasuprot iseljavanju iz BiH

Olakšice za dobijanje posla koje je građanima Bosne i Hercegovine omogućila Evropska unija, pogodovale su povećanom iseljavanju iz ove zemlje. S ovim je naročito suočena Bosanska Krajina, koja nakon ulaska Hrvatske u zajednicu evropskih zemalja doslovno graniči s Unijom. Industrija u Cazinu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Kladuši, nije baš u drugom planu, ali tamošnje stanovništvo, faktor razvoja postepeno utemeljuje u turizmu.

piše: Azra Mešić

Za stanovnike Bosanske Krupe u Krajini, možda nema ljepšeg pogleda na svijetu nego je pogled na središte ove općine smještene na dvije rijeke: Uni i Krušnici. Ipak, mnogi od njih ovaj prizor sve intenzivnije mijenjaju za neki drugi iz perspektive u kojoj imaju posao i druge životne prilike. Među 25 hiljada stanovnika, koji žive ovdje, četvrtina je nezaposlena. Lokalne vlasti im pokušavaju ukazati na potencijal koji nudi prirodno okruženje.

– Trenutno industrija koja najviše zapošljava je metalna industrija. Centar smo USK i vjerovatno jedna od općina sa po glavi stanovnika najvećim izvozom metalne industrije. Također drvna industrija je zastupljena i poljoprivreda. Ono što mene raduje je da sve više imamo ulaganja u turizam, ali ono što moramo raditi je da te resurse pretvorimo u kapacitete, kaže za RTVTK Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe.

Kao dobar primjer, profitiranja od turizma, Krupljani pominju susjedni Bihać. Tamo je Nacionalni park Una osnovan prije šest godina. Prvi je nacionalni park u Federacii, a nakon Sutjeske i Kozare treći u BiH. Godišnje NP Una, koji obuhvata rijeku i njene obale, posjeti između 60 i 100 hiljada ljudi.

– Vrlo su bitne i sportsko-rekreativne aktivnosti. U NP Una zakon je dozvolio da mi imamo i rafting na Uni, kajak na Uni, fly fishing i klasični ribolov. Sve je više biciklista i pješaka, planinara koji koriste naše staze kojih imamo preko 200 kilometara, pojašnjava Haris Hadžihajdarević, djelatnik Nacionalnog parka ”Una”.

Pratećih sadržaja za turste u Bihaću ima, ali kao i za svaku drugu oblast, kažu ugostitelji, samo obrazovani kadrovi mogu osmisliti još bolju ponudu.

– Imaju škole turističke koje jako dobre kadrove izbace, svake godine, ali bi mi trebali da radimo na tome da ne damo tim kadrovima vani, nego da ostanu tu kod nas i onda bi bilo i još bolje, mišljenja je Muhamed Hodžić, uposlenik turističko-ugostiteljske kompanije iz Bihaća.

Pred Nacionalnim parkom Una u kojemu radi 11 ljudi veliki je posao: asfaltiranje prilaznih puteva do najinteresantnijih lokaliteta i izgradnja druge infrastrukture za šta tek prikupljaju novac i različite saglasnosti. Uporedo, u ovom gradu i okolini traje uzbudljivo ljeto. Nakon Imerium festivala na Ostrožcu kod Cazina i Krajina film festivala u Bihaću, koji su zakazani u julu, ovdje se pripremaju i za tradicionalnu Una regatu, te nekoliko velikih muzičkih koncerata.

Pročitajte...