Međukantonalna saradnja udruženja: Kreativci iz Goražda u Tuzli prodaju ručne radove

Tuzlaci i oni koji su posjetili ovaj grad mogli su danas na Korzu kupiti ukrase, suvenire i predmete za svakodnevnu upotrebu koje su proizveli članovi Udruženja oboljelih od celebralne paralize i mišićne distrofije iz Goražda. Udruženje radi već 22 godine i ima 60 članova. Oni proizvode, zarađuju. Doprinose i društvenoj zajednici i samima sebi.

– Od 2005. imamo radionicu. Imali smo dosta uspona i padova i ono što je interesnatno je to da osnovni materijal za izradu ovih naših papuča dobijamo od firme Prevent koja je u našem susjedstvu i to su ostaci od materijala od autopresvlaka. Moram reći da radimo ove naše papuče više od 4 godine i imamo tržište na području Tuzlanskog kantona, kaže Mirsada Ćulov, predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i mišićne distrofije BPK.

Domaćini kreativcima iz Goražda bili su članovi Informativnog centra za osobe sa invaliditetom Lotos iz Tuzle i ovdašnje firme Intrag u kojoj također rade osobe sa razvojnim i teškoćama u kretanju.

– Mi smo željeli približiti ovu proizvodnju građanima Tuzle jer putem interneta građani Tuzle i TK su među najboljim kujpcima njihovih proizvoda, generalno samatramo da na ovaj način omogućavamo da se osobama sa inveliditetom podigne samopouzdanje, da budu nezavisnije i da žive samostalno i pokrivaju troškove svog života od onog što rade i zarade, kaže za RTVTK Suvad Zahirović, predsjednik Centra Lotos iz Tuzle.

Prodajom unikatnih proizvoda Udruženje iz Goražda finansira rehabilitaciju oboljelih od cerebralne parlize i distrofije. A prezentacije među kojima je i ova u Tuzli, realizovali su uz pomoć Ministarstva za rad i i socijalnu politku Federacije BiH.

Pročitajte...