Kreativnošću do strategije razvoja Sarajeva

Organizacioni tim Sarajevo Business Foruma (SBF) sačinjen od stručnjaka iz različitih oblasti još od 2010. godine razmatra i predlaže različite mogućnosti i potencijale za investicije.  Kreativne prijedloge za jačanje ekonomije glavnog grada BiH pripremili su po ugledu na svjetske metropole. Ovaj pisani dokument objavljen na web stranici SBF-a https://sarajevobusinessforum.com/bs-Latn-BA/news/2198/kreativnoscu-do-strategije-razvoja-sarajeva  sadrži ideje o tome u kom smjeru se treba razvijati Sarajevo, kako bi i u budućnosti imalo ulogu poveznice među različitim civilizacijama, što mu je i dalo epitet evropskog Jerusalema.

Jedna od ideja SBF-ovog tima je izgradnja „Toranj SAD–  Centar za  obrazovne i istraživačke izvrsnosti“. Ovo bi podrazumijevalo otvaranje prestižnog američkog univerzitetskog kampusa u Sarajevu, što bi Sarajevo postavilo na globalnu obrazovnu mapu, a značilo bi ostvarenje vizije Sarajeva kao regionalnog centra obrazovanja. To je unosan ekonomski model jer mnogi od tih studenata ne samo da plaćaju ogromne školarine svake godine nego i mnogo više od toga – troše na život tokom studija. Ovo bi, naglašavaju,  preporodilo ne samo ekonomiju grada nego bi imalo dugoročne efekte na promjenu mindseta i veću otvorenost naših ljudi za saradnju s drugim kulturama i religijama, što bi olakšalo i ekonomski razvoj, ali i EU integracije. Ukoliko investitori iz SAD-a ne budu zainteresirani, mnogo je drugih koji će prepoznati ovaj model edukacijskog huba, pa tako Sarajevo može dobiti i University Tower London, Tokyo Tower, Singapore Tower…

Također, SBF tim predlaže i izgradnju „Dubai Tower – Inovacijski hub“, po ugledu na slične projekte u Dubaiju. Na prostorima BiH uvijek su se rađali inovativni ljudi, a neki od njih su svojim inovacijama mijenjali svijet. Ideja je da se  grade inovacijski centri koji će raditi u saradnji s univerzitetima na razvoju domaće industrije, ili kao podizvođač stranim kompanijama, bez inovacija i vlastitog intelektualnog vlasništva.

Velike mogućnosti nude se i kroz zdravstveni turizam i izgradnju “Marokanske (indonežanske, bliskoistočne) oaze zdravlja”, kako su ih nazvali SBF eksperti u svom prijedlogu strategije. Naime, BiH je  poznata je po termalnim izvorima, a Sarajevske terme na Ilidži datiraju još iz vremena Rimljana. Zdravstveni turizam ogromna je industrija koja u BiH nije dovoljno prepoznata – iako jeste razvijena dovoljno da se može ukazati na benefite postojanja zdravstvenih centara. Tako veliki broja turista na Ilidži, osim banje, uradi i stomatološke intervencije, ali i operacije skidanja dioptrije i sl. Sarajevo, sa svojim potencijalima iz termalne energije ali i ostalih grana zdravstvenog turizma, može u Morocco Tower dovesti značajan broj turista sa Bliskog Istoka i sjeverne Afrike.

U cilju afirmacije težnje Sarajeva da postane energetski efikasan i ‘pametan’ grad, SBF tim predlaže promociju skandinavskog koncepta izgradnje zelenih i samoodrživih zgrada na način da takva jedna zgrada služi kao primjer u Sarajevu. „Skandinavska zelena zgrada – rješenja za održivu arhitekturu“  bila bi reprezent ove zemlje  i koncepta  energetske efikasnosti i održivog razvoja. Izgradnja jedne ovakve građevine doprinijela bi poslovnom i kulturološkom povezivanju sa Skandinavskom regijom čije se sve pripadajuće države nalaze u top 10 najsretnijih država na svijetu.

Izuzetna priliku za jačanje ekonomije sarajeva SBF tim vidi i u privlačenju turista , s naglaskom na turiste iz Kine. Pod nazivom  „Kineski grad / China town“, SBF tim predlaže da se iskoristi potencijal ovog tržišta s obzirom da je Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja u koje kineski državljani mogu doći bez vize.

Također, ideja je da se po uzoru na Singapur i Vankuver izgradi „Poljoprivredni hub –  inovacije u poljoprivredi i upravljanju vodama“ u kojima bi start-up scena iz oblasti poljoprivrede nudila savremena tehnološka rješenja za poljoprivrednu proizvodnju.

Pročitajte...