Kršćani obilježavaju Veliki petak

Danas katolici širom svijeta obilježavaju Veliki petak kršćanski spomendan Isusove muke i smrti . To je dan kada se kršćani svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu. Dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.
Na Veliki petak nema euharistijskoga slavlja. Ne zvone crkvena zvona, oltar je bez križa, oltarnika, svijeća ili cvijeća kako bi se što bolje istakla Isusova muka i smrt. Boja koja se koristi u liturgiji je crvena, boja mučeništva i pobjede, čime se naglašava da ovaj dan nije dan tuge, već razmatranja smrti Kristove kao izvorišta našega spasenja.
“Ovdje u Tuzli je tradicionalno da ljudi dolaye na put križa. Tu se sureći i vraćaju kućama čekajući Uskrs”, kaže fra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana “Sv. apostola Petra i Pavla” u Tuzli.
Puta križa dana nema zbog korona virusa. Svećenici su uputili poruku vjernicima da sve što trebaju obaviti do uskrsa obavljaju u krugu porodice razmišljajući o Isusovoj muci. Sutra je Velika subota. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.To je dan kada tišina ovlada crkvama i srcima vjernika, U nedjelju kršćani dočekuju Uskrs najveći blagdan kršćanstva koji se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom.

Pročitajte...