‘Krug 99’: Lagumdžija o BiH i globalnim i regionalnim izazovima

Svijet se danas nalazi u velikom ‘preslaganju’ i u potrazi je za onim što se zove novi svjetski poredak. Danas je Evropa u potrazi za onim što se zove Evropa u njenom cjelokupnom značenju i poimanju, kao i što je i region (zapadnog Balkana) u potrazi za samim sobom.

Istaknuo je to danas prof. dr. Zlatko Lagumdžija, uvodničar o temi “Bosna i Hercegovina pred izazovima globalnih i regionalnih interesa” u sklopu redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’, potcrtavajući kako zemlje regiona objektivno imaju zajedničke probleme, bez obzira što su nekada antagonizirane međusobno.

Istovremeno, naglašava kako BiH i region u cjelini mogu očekivati pozitivne refleksije iz Evrope i svijeta samo u mjeri u kojoj sami pokažu zrelost da nešto urade, dovodeći to u kontekst dešavanja koja koincidiraju s obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembra.

– Ono što se dešavalo u ovom dijelu svijeta uvijek je bila kombinacija regionalnih i svjetskih kretanja i snage koju imamo ili nemamo – kazao je Lagumdžija, navodeći kako je, stoga, važno da se razgovara o najnovijoj konstelaciji u svijetu, Evropi i regionu i tome šta može imati negativne ili povoljne posljedice na razvoj Bosne i Hercegovine i snaženje njene državnosti.

U tom kontekstu i osvrtu na aktuelne događaje, te konkretno na dogovor u Predsjedništvu BiH, Lagumdžija je ocijenio kako su “tri člana bh. Predsjedništva pokazala zrelost koju do sada nisu imali”, te da to, na neki način, može biti ohrabrenje.

Pitajući se dodatno da li je to zrelost i pod kojim uslovima to može biti, zaključio je kako je onda za očekivati da bh. vrh sazove i bude inicijator novih regionalnih događanja, “a ne da se prave ‘mali Šengeni’ u kojima, ne da nas nema, nego se postavljamo na neki način kao ‘kaput na ofingeru’ na ulazu ili izlazu”.

Uvodničar, u tom pogledu, smatra da bi bilo značajno kada bi vrh države BiH napravio sastanak bez ‘stranog faktora’, gdje bi lideri zapadnog Balkana razgovarali o tome “hoće li, ili neće da idemo naprijed, jer u mjeri u kojoj ne bude dogovora u regionu, cijeli region će ‘kliziti’ nazad i nijedna zemlja neće biti pobjednik”.

– Pobjednici neće biti ni naši susjedi koji se nalaze u Evropskoj uniji (EU), ukoliko region ne krene naprijed. Neće ni naši prijatelji koji su bliži od nas EU, a i oni koji su u NATO-u, a nisu u EU, neće biti pobjednici, ukoliko se ovdje nešto zajedno ne dogodi – konstatirao je Lagumdžija, referirajući se o poziciji BiH i zemalja regiona u svjetlu globalnih i regionalnih interesa, odnosno aktuelne konstelacije i stanja međunarodnih odnosa.

Zaključio je kako “ovdje međunarodna zajednica neće učiniti ništa u mjeri u kojoj mi budemo pasivni posmatrači svega toga i govorili da nam je neko drugi kriv”.

Komentirajući novinarske upite u vezi s dogovorom u Predsjedništvu BiH i procesom uspostave vlasti, te odnosa s NATO-om, Lagumdžija je kazao kako u dokumentu koji je rezultat dogovora (Program reformi BiH) nema sintagme ANP (Godišnji nacionalni program), ali da ima onoga što je njegov sadržaj.

Ilustrirajući vlastiti stav u vezi s tim, naveo je kako se radi o preciznom programu, te državnom i godišnjem dokumentu.

– Taj dokument je po obimu duži, nego isti takav dokument koji se zvao ANP Crne Gore i Sjeverne Makedonije zajedno, i u tom dokumentu postoji svih pet poglavlja koji čine sadržaj ANP-a – kazao je Lagumžija u odgovoru na spomenute upite, konstatirajući kako dokument koji je rezultat dogovora po formi nije, ali po sadržini jeste ANP.

Stava je kako je ključno pitanje na tom planu – kako će se taj dokument implementirati, ko će to učiniti i kako kreirati okruženje da se implementira na način koji je svima potreban.

S redovne sesije “Kruga 99” upućene su čestitke svim građanima BiH povodom Dana državnosti BiH, te najavljeno da će ta asocijacija zajedno s drugim nevladinim organizacijama u ponedjeljak u kraljevskom gradu Bobovcu obilježiti taj veliki praznik, uz evociranje događaja i historijskih prekretnica koje su presudno utjecale na jačanje bh. državnosti.

Kako je kazao predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović, sudionicima svečanog skupa, između ostalih, obratit će se i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Sudionici redovne sesije “Kruga 99” su u uvodnom dijelu odali počast istaknutom bh. novinaru Mladenu Mariću, istovremeno, izražavajući žaljenje zbog njegove prerane smrti, te istaknuvši njegov nesebičan angažman na promicanju istine i afirmaciji vlastite domovine Bosne i Hercegovine i njoj imanentnih vrijednosti.

Pročitajte...