Kulturna scena BiH izgubila istaknutog likovnog i pozorišnog kritičara – preminuo Vojislav Vujanović

Vojislav Vujanović, likovni, pozorišni i književni kritičar preminuo je sinoć u Sarajevu u 81. godini.
Svojim kritičkim stavovima i osvrtima osnaživao je, afirmisao i doprinosio postojanju i razvijanju likovne, pozorišne, a ne rijetko i muzičke umjetnosti na prostoru BiH.
Afirmaciji tuzlanske pozorišne  scene doprinosio je  prateći rad Narodnog pozorišta Tuzla i njegovog glumačkog ansambla. Nemjerljiv je njegov  doprinos stvaranju akademske scene  Teatra kabare Tuzla , kao i TKT FEST-a. Kao dugogodišnji član žirija i pozorišni kritičar, Vojislav Vujanović je  bilježio  kritičke osvrte na sve odigrane predstave  i doprinosio profilisanju festivala.Bio je neizostavna umjetnička pojava amaterske pozorišne sceve bivše Jugoslavije.
Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banja Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Radio je kao novinar u Oslobođenju, Večernjim novinama i Radio Sarajevu.
Pored  knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je brojne  monografije iz oblasti teatarske umjetnosti.

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost,  član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja Dobrotvor, aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD Prosvjeta Sarajevo.  Bio je i član redakcije lista FondekoSvijet, te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma Bosna.

Pročitajte...