Kvalitet zraka u TK

Izlaganje visoko zagađenom zraku može izazvati niz posljedica po zdravlje. Povećava se rizik od pojave respiratornih infekcija, srčanog udara, moždanog udara i raka pluća. Kako ističe doktorica Aida  Mršić sa Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla  pimjećeno je da na kraju dana sa većom koncentracijom štetnih materija u zraku dolazi i do povećanog broja pacijenata sa respiratornim tegobama.

 „u svijetu je ovo prepoznat kao veliki zdravstveni problem i trebalo bi reći da oko  čak tri miliona ljudi godišnje umre od izvjesnih podljedica onečišćenja zraka, što je čak oko 5% ukupne smrtnosti dakle velik broj da je 30% do 40 %, svi slučajevi astme uzrokovano direktno  onečišćenjem zraka  a 20% do 30 % svih drugih plućnih bolesti“:  

 Onečišćenji zrak loše utiče na osobe sa respiratornim oboljenjima poput astme, kod kojih nerijetko dolazi do značajnih pogoršanja stanja i intenziteta bolesti. Pored toga, ugroženo je zdravlje i ostale populacije.

 “djeca dišu duplo brže od odrasle populacije, njihovi dišni putevi su uži manji djeca dišu ćesto otvorenih usta dakle veću kolićinu onečišćeno zraka unose i naravno su aktivnija su u vanjskoj sredini a igraju se najčešće bliže zemlji  gdje je još veća koncentracija onečišćenih materija i prašine, sve to dovodi u dječijim pa i odraslim plućima do povećanog oksidativnog stresa inflamacije i povećanne osjetljivosti pluća koja kasnije dovodo do razvoja bilo alergija bilo astme ili drugih problema za pluća“.  

Oboljeli od plućnih i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati aktivnosti napolju  u vrijeme kada je zagadjenje zraka izraženo. Naši sagovornici podsjećaju i da su brojne studije utvrdile vezu između onečišćenja zraka i velikog broja različitih oboljenja.

„ što se tiče trenutnog stanja kvaliteta zraka mogao bih reći da pored magle ovih dana nismo imali veće koncentracije zagažujućih materija u zraku koje se mogle očekivati ovo doba  godine kalendarske, zahvaljujući vremenskim uvjetima prosječno visokim temperaturama“.

 „najbolji kvalitet zraka imaju ove rudne općine koje su najmanje naseljene da kažem imaju najmanje zagađenja zraka individualnim ložištima ili nekim većim potrijenjima kao što je termoelektrana, Teočak,Kladanja, Čelić, najveće zagađenje zraka imamo u ove tri centralne općine gdje vršimo monitoring redovni kontinuirani to jeste  Tuzla. Živinice i Lukavac .

 Najzagađeniji grad na području TK su Živinice, ističe naš sagovornik. Žiteljima ovog grada, ali i ostalima stručnjaci preporučuje korištenje zaštitnih maski.

„svjetska zdravstvena organizacija sada preporučava je nošenje maske, mi smo svjedoci da su u određenim dijelovima svijeta i prije nosili maske u ovo vrijeme onečišćenje zraka,  a evo sada kad a smo obavezni zbog korone mogla bi reći da nam je to dobro došlo i za onečišćenje zraka koje kod nas uveliko prisutno.“                                                                                                                                              Poboljšanje kvalitete zraka presudno je za ljudsko zdravlje, očuvanje okoliša i  klimatskih prilika. Najefikasnije sredstvo u borbi protiv aerozagađenja je masovno pošumljavanje.

Pročitajte...