Lagumdžija na simpoziju o uspostavi mreže samoodrživog razvoja za zapadni Balkan

Na poziv George Papandreua, predsjednika Socijalističke internacionale i bivšeg premijera Grčke, dr. Zlatko Lagumdžija učestvuje u Atini na 23. Symi simpozijumu pod nazivom “Revolucije i evolucije u postpandemijskoj eri”.

Na panelu “Budućost Evrope i zapadnog Balkana”, Lagumdžija je prezentirao rezultate zajedničkog projekta Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo (SSVSa), Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku (NCAFP) i Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) pod nazivom “Krajnje je vrijeme za akciju na zapadnom Balkanu” koji su u zajedničkom izvještaju pod nazivom “3P Papir” za zapadni Balkan izložili principe, politike i preporuke za zemlje regiona i ključne međunarodne aktere.

Poseban akcenat je stavljen na neophodnost liderstva i zajedničkog djelovanja zemalja regiona, kao i na tri konkretne preporuke.

Prva se odnosi na formiranje u narednih pet godina EU jedinstvenog tržišta (EU Single Market) u koji bi bilo uključeno i svih šest država zapadnog Balkana; druga na intergrisanje regiona u Evropski zeleni dogovor (European Green Deal), kao i na izlaznu energetsku strategiju sa prelaskom sa uglja na obnovljive energetske izvore; i treća o infrastrukturnom i digitalnom povezivanju glavnih gradova šest zemalja regiona.

Pored George Papandreua i Jeffrey Sachsa, specijalnog savjetnika Generalnog sekretara UN za Agendu 2030, o ovim prijedlozima Lagumdžija je u odvojenim susretima razgovarao i sa regionalnim liderima prisutnim na Symi simpozijumu, predsjednicima vlada Albanije i Kosova Edi Ramom i Albinom Kurtijem, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovom i ministricom odbrane Radom Sekerinskom.

Na panelu “Od globalnih do lokalnih razvojnih modela i Izazova pravedne i inkluzivne zelene tranzicije”, Lagumdžija je prezentirao prijedlog uspostavljanja Mreže rješenja samoodrživog razvoja zapadnog Balkana (SDSN WB) u saradnji sa Globalnom i Evropskom mrežom rješenja samoodrživog razvoja (SDSN).

U razgovorima sa čelnicima globalne i evropske mreže, Jeffrey Sachsom i Phoebe Koundori, usaglašeni su dalji koraci na uspostavljanju SDSN mreže zapadnog Balkana.

Između ostalog, ova mreža bi imala za cilj promociju i aktivnosti na integrisanju Zelenog dogovora zapadnog Balkana (Western Balkan Green Deal), koji je već predložen od Evropske komisije u postojeći jedinstveni projekat tranzicije Evropske unije sa tradicionalne na samoodrživu i zelenu ekonomiju.

Na završnoj svečanosti Symi simpozijuma, kojoj je domaćin bio gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis, Lagumdžija je govorio o aktivnostima Madridskog kluba na pripremama Drugog samita o društvenom razvoju kao i globalnoj promociji i važnosti izgradnje društava zajedničkih vrijednosti kao odgovora na sve veće podjele, nejednakost i jacanje populističkih i nacionalističkih politika, saopćeno je iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti.

Fena

Pročitajte...