Lideri SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a usaglasili stavove o Izbornom zakonu, čeka se HDZ

Današnjem sastanku prisustvovao je i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH te direktor Odjela za južnu i srednju Evropu u State Departmentu Matthew Palmer.

Kako je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao na kraju sastanka, lideri četiri stranke dogovorili su se da trebaju pokušati korigovati asimetrična rješenja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH.

“Sve što budemo radili, mora biti, prema ustavnoj obavezi, bazirano na popisu iz 1991. godine. Ne može se odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen sa sva tri naroda, ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu. Ukoliko bude pritužbi da je došlo do neke manipulacije s nacionalnim predstavljanjem, to CIK treba ispraviti. Konačno, mora biti u potpunosti provedeno proporcionalno zastupanje”, kazao je Izetbegović te dodao da presuda Ljubiću u potpunosti treba biti provedena.

Radončić je dodao kako su lideri četiri stranke danas napravili značajan iskorak. Također je naglasio da se moraju poštovati popisi iz 1991. jer nije proveden Aneks 7.

“Želimo pokušati postići dogovor da Dom naroda u FBiH, koji je paralelni dom u Zastupničkom domu, postane sličan s domom iz RS-a, kako bi se izbjegla asimetrija s RS-om. Nama nije problem da se broj delegata sa 17 podigne na veći. To je jedna pregovaračka platforma o kojoj se trebaju izjasniti i legitimni predstavnici Hrvata. Dobro je da smo dali neko svoje opće razmišljanje. Nije samo do četiri stranke, već i do naših partnera iz hrvatskog naroda”, rekao je Radončić.

Nermin Nikšić je kazao da su dogovoreni detalji koji bi mogli dati pozitivan smjer u rješavanju problema.

“U konačnici mislim da smo mi napravili iskorak i pokazali spremnost za saradnju i očekujemo da i ostale stranke pokažu taj interes kako bi bilo moguće održavanje izbora i dobijanje vlasti koja će biti rezultat izborne volje građana, a gdje će biti omogućena zaštita vitalnog nacionalnog interesa svih nas”, kazao je Nikšić.

Željko Komšić, predsjednik DF-a, dodao je da je zadovoljan što četiri stranke imaju isti stav.

“Složili smo se da napravimo jedan dokument, koncept na nivou eksperata koji će biti ponuđen za dalje razgovore. Niko ne negira presudu po apelaciji Bože Ljubića. Bilo je riječi i o sprečavanju lažnih izjašnjavanja i bojim se da kada bismo ušli u tu temu, mogli bismo opet završiti s nekim presudama pred sudom za ljudska prava”, kazao je Komšić.

Komentarisao je i eventualnu reakciju HDZ-a.

“Ovo je dosta principijelan prijedlog, dakle proporcionalnost kao metod se uvodi, Dom naroda odlučuje samo o pitanjima koja su od vitalnog nacionalnog interesa i da se poštuje ono što je ustavna obaveza, a to je popis iz 1991. godine”, pojasnio je Komšić i kazao da ove četiri stranke mogu ovaj prijedlog staviti i u parlamentarnu proceduru, ali da će se morati čuti i stav HDZ-a kako bi se postiglo najbolje rješenje i kompromis.

Podsjećamo, današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici HDZ-a.

Predstavnici međunarodne zajednice Maureen Cormack, Lars-Gunnar Wigemark i Matthew Palmer također su ocijenili sastanak pozitivnim.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...