Ljetna muzička radionica u brčanskom ‘Preporodu’

U organizaciji BZK“ Preporod“ Brčko počela je muzička radionica za djecu mlađeg uzrasta koju vode Jasmina Šehanović, magistrica violine, i Darija Jahić, magistrica klavira.

U radionici će učestvovati djeca dobi od šest do devet godina koja će kroz muzički edukativni program imati priliku da na relaksirajući način, bez straha od neuspjeha i negativnih ocjena, završe započetu radionicu.

– Cilj naše radionice je da podstiče, usmjerava i ohrabruje učenike za radom i istraživanjem u oblasti muzike. Upoznat ćemo se sa muzičkim instrumentima, pokušati napraviti one jednostavnije poput udaraljki i kastanjeta, za početak vježbati ritam na njima…Planiramo raditi preko raspusta, ali ako djeca budu zainteresirana razmotrit ćemo mogućnost da ovu aktivnost nastavimo i poslije. Djeca će na kraju prvog ciklusa dobiti i certifikat, a to je ono na što oni budu posebno ponosni – rekla je za Fenu Jasmina Šehanović.

Darija Jahić je naglasila da su ovakve radionice bitne za razvoj motorike, te da djeca na ovaj način razvijaju maštu i osjećaj za muziku.

– Želimo djeci ponuditi korisne sadržaje tokom raspusta, zabaviti ih i uvesti u svijet muzike, te ih pripremiti za eventualni upis u osnovnu muzičku školu ili u Školu violine i klavira. Danas je na našem prvom druženju bilo deset malih polaznika i svi su bili izuzetno aktivni – izjavila je Jahić.

Jasmina Šehanović i Darija Jahić rade u Srednjoj muzičkoj školi “Čestmir Mirko Dušek“ u Tuzli, a u brčanskom “Preporodu“ već dvije godine uspješno vode Školu violine i klavira koja, ne računajući današnje najmlađe polaznike, okuplja dvadesetak talentiranih članova.

Mladi muzičari iz Škole violine i klavira se dva puta sedmično okupljaju na probama u Kući Bećirevića, vakufu koji je porodica Bećirević poklonila brčanskom “Preporodu“.

Fena

Pročitajte...