Ljetna rehabilitacija za djecu izliječenu od raka s područja TK

Udruženje porodica i prijatelja djece i mladih oboljelih i izliječenih od malignih bolesti “Pipol“ Tuzla organiziralo je od 20. do 22. jula, u sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A. Olovo, petu ljetnu rehabilitaciju za djecu izliječenu od raka s područja Tuzlanskog kantona.

Kako se navodi u saopćenju ovog udruženja, pored boravka u ekološki čistoj sredini koja je neprocjenjiva za dječje fizičko zdravlje, u sklopu projekta realizirane su i brojne okupacione aktivnosti koje su imale za cilj da dođu do skrivenih mjesta koja se hemoterapijama ne liječe, dječjeg duha i duše.

U ovom projektu učestvovalo je više od četrdesetero djece i mladih koji su, zajedno sa svojom porodicom uživali u jednom nezaboravnom iskustvu, čime se doprinijelo rehabilitaciji i resocijalizaciji mališana izliječenih od raka, kao i pružanju psihosocijalne pomoći i podrške njihovim porodicama koji su neizostavan dio procesa liječenja i oporavka.

Pored slobodnih, korisnici projekta učestvovali su i organiziranim okupacionim i zabavnim radionicama kroz koje su iskazali svoje individualne sposobnosti i vještine, ali i razvijali kolektivni duh i osjećaj zajedništva.

– Ove godine u projektu učestvovala je i prva generacija djece oboljele od raka s područja Tuzlanskog kantona koji su kompletno bolničko liječenje završili na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, na Odjeljenju čiju je kompletnu adaptaciju i rekonstrukciju u vrijednosti većoj od 150.000,00 KM, uz pomoć Grada Tuzla i brojnih drštveno odgovornih kompanija iz zemlje i inostranstva, izvršilo Udruženje ‘Pipol’ čime je omogućeno da se djeca liječe na svom kantonu, bliže svome domu – navode iz ovog udruženja.

Samim tim, kako ističu, doprinijeli su i značajnim uštedama u budžetu Tuzlanskog kantona, koji je sve do 2017. godine izdvajao ogromna sredstva za liječenje mališana oboljelih od raka s područja tog kantona, koje se odvijalo na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu.

Pročitajte...