Lukač: Stanje sigurnosti u Federaciji BiH zadovoljavajuće

Stanje sigurnosti u Federaciji BiH je zadovoljavajuće i bez obzira na neka pojedinačna događanja sigurnosnog karaktera (blokade magistralnih puteva) nisu zabilježeni ozbiljniji slučajevi remećenja javnog reda.

Istaknuto je to u Sarajevu nakon dvodnevnog sastanka Koordinacije direktora Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji BiH na kojem su razmatrani prioriteti na planu jačanja sigurnosti, uključujući aktuelne sigurnosne izazove, kao i postupanje policijskih agencija tokom prvog kvartala ove godine.

Direktor FUP-a Dragan Lukač je na pres-konferenciji kazao da se pozitivan trend bilježi u oblasti sigurnosti prometa na cestama o čemu svjedoče podaci o tome da je u prvom kvartalu ove godine registrirano manje za 56 posto smrtno stradalih osoba u prometnim nezgodama, te za osam posto manje prometnih nezgoda u odnosu na isti kvartal prošle godine.

– To je nešto što ohrabruje i mi ćemo, imajući u vidu sve pokazatelje koje smo analizirali poduzimati mjere kako bi se pozitivni trendovi u određenim oblastima nastavili tokom 2018. godine – kazao je Lukač, podsjećajući da je u fokusu razgovora bila Informacija o stanju sigurnosti u FBiH za prvi kvartal ove godine.

Radi se o Informaciji kojom su obuhvaćene – oblasti kriminaliteta i javnog reda i mira, kao i oblast sigurnosti prometa na cestama te slučajevi napada na ovlaštene službene osobe u izvršavanju policijskih poslova.

Prema toj informaciji, pokazatelji po spomenutim elementima sigurnosti su na nivou onih koji su zabilježeni u prvom kvartalu prošle godine, izuzev oblasti sigurnosti prometa na cestama u kojoj je ostvareno evidentno poboljšanje.

Na sastanku Koordinacije razmatrana su različita pitanja iz domena funkcioniranja kriminalističko-obavještajnog sistema u policijskoj strukturi FBiH, postupanja policijskih organa u odnosu na javna okupljanja, kao i u pogledu ilegalnih migracija na prostoru BiH.

U vezi s tim, sudionici sastanka usaglasili su kriterije i standarde postupanja u pobrojanim oblastima, a prioriteno s aspekta poštivanja zakona i nadležnosti policijskih organa, odnosno jedinstvene prakse kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, te ostvarivanja koordinacije i saradnje s drugim nadležnim institucijama i agencijama.

Pročitajte...