Lukavac – Održani 8. Proljetni susreti Krečana

Na jezeru „Ontario“ u Bistarcu, općina Lukavac, održani su danas 8. Proljetni susreti Krečana.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Udruženje građana „Kreka“ iz Tuzle, na kojoj sudjeluju nekadašnji i sadašnji mještani starog radničkog naselja, svih nacija i vjera.

Predsjednik UG „Kreka“ Derviš Čičko kaže kako ovo najstarije udruženje građana Tuzle dva puta godišnje organizira susrete, zimske u decembru, a proljetne krajem maja, s ciljem njegovanja tradicije zajedništva po čemu je Kreka odvajkada bila poznata.

Na današnjem skupu okupili su se mahom Krečani treće životne dobi, ali nije manjkalo pjesme, šale i evociranja uspomena.

– Ovo je uvetira za 40. susrete Krečana koji se pripremaju za decembar ove godine kada očekujemo dolazak više stotina Krečana iz cijele BiH i dijaspore, a jubilej će imati karakter proslave cijelog Grada Tuzla. U jubilarnoj godini očekujemo i ulazak u budžet Grada Tuzla stavke koja se odnosi na izgradnju novog društvenog doma DTV “Partizan”, jer je stari sarušen prošle godine – kazao je Čičko.

Pedesetak sudionika na otvorenom su plesali i igrali, čime su izazvali zanimanje brojnih drugih posjetilaca koji vikendom dolaze da uživaju u ljepotama izletišta na jezeru „Ontario“.

Pročitajte...