Lukavac: Turistički paket mjesnih zajednica Poljica (FOTO)

MZ “Poljice” posljednih godina uporno se nameće kao jedan od glavnih resursa razvoja turizma Općine Lukavac, a koliko zaista ima potencijala za to, moglo se zaključiti tokom ovog vikenda.

Naime, u subotu 25.09.2021. godine Mjesne zajednice Poljice Gornje i Poljice Donje bile su sjedište dvije prekrasne manifestacije.

 

U Poljicu Gornjem goste je dočekala gusta crnogorična šuma, predivan prirodni ambijent s različitim dekoracijama upriličenim za realizaciju inkluzivnog i “saobraćajnog” kampa te zabavne igre za djecu. Centralna manifestacija odigrala se na popularnom Planinarskom domu “Svatovac”, Poljice i tu su učešće u direktnom programu uzela djeca iz JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, djeca iz Sportsko edukativnog udruženja “Djeca Poljica” te članovi biciklističkog kluba Bike Tour Lukavac.

“Igre bez granica i predrasuda”, zabavni biciklistički poligon, tombola, paketići i slatkiši za najuspješnije učesnike te vođenje programa od strane profesionalnog animatora uz ples, pjesmu, igru, sve prisutne doveli su do potpunog uzbuđenja i oduševljenja.

Važno je istaći, da je nedavno na širem prostoru izletišta “Svatovac” završena i prva faza projekta “Nacionalni park sjećanja, ponosa i ljudskih vrijednosti BiH” (uređenje terena i postavka turističkih sadržaja vezanih za naše “velikane” iz BiH). Nova, realizovana manifestacija na ovoj lokaciji bila je i još jedan od načina promocije ovog izletišta- “Nacionalnog parka”, ranije poznatog (zbog svoje šume) i kao” vazdušna banja” (ex. klinika za plućne bolesti) te omiljeno mjesto turista tokom prvomajskih praznika. S tim u vezi, u sklopu današnjeg programa izvršena je i video projekcija prve 3D tematske postavke pod nazivom, Tri historijska “NE” za BiH koja bi svoje mjesto uskoro trebala pronaći u ovom parku.

Dijelovi današnjih aktivnosti podržani su od strane Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona u sklopu projekta “Edukativni – saobraćajni kamp” te Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u sklopu projekta “Inkluzivni kamp i priprema djece sa teškoćama za svjetska takmičenja”. Organizatori navedene manifestacije su: Klub specijalnih sportova Tuzla, Badminton klub “Tuzla”, Bike Tour Lukavac i projektni tim izletišta  “Svatovac” uz podršku PD “Svatovac *47” Lukavac.

Paralelno s ovom manifestacijom u Donjem Poljicu, kako kažu mještani, na “rajskoj obali” Jezera Modrac, upriličeno je i zvanično otvaranje izletišta “Bukvik”, a u sklopu istog su održani turnir u odbojci na pijesku, zabavne igre za djecu i turnir u badmintonu za djecu.

Projekt tim izletišta “Bukvik”, više godina radi na uređenju prostora, a posljednje dvije godine intenzitet radova je podignut na znatno veći nivo. Posebno uređena plaža (kvalitetan kamen sa odgovarajućom granulacijom za exl. plaže) na kojoj bi pozavidjela i neka daleko poznatija turistička sjedišta na Jadranu zaista je nešto na šta se mogu ponositi mještani ove mjesne zajednice ali i Tuzlanskog kantona. Teren za odbojku na pijesku, klupe, parking prostor, sanitarni čvor, zabavni sadržaji za djecu, turističke i historijske table o Jezeru Modrac te predivan pogled, bez sumnje na svakoga će ostaviti snažan utisak i želju da ovdje dođe ponovo. Priča koja bez sumnje vraća vjeru da Modračko jezero ima šansu da uz određene korake i trud postane biser Tuzlanskog kantona u punom kapacitetu.

 

Na kraju, uzimajući u obzir sve paralelne aktivnosti ovog dana, na užem području, tj. tradicionalno i već popularno ćaskanje u Puračiću, biciklistički maraton “Bike Tour Adventure” na Tirinovcu u Prokosovićima (u organizaciji  NVO Bike tour Lukavac i Turističke zajednice Lukavac) te manifestacije na izletištima “Svatovac” i “Bukvik” u Poljicu, slobodno možemo reći da Sajam Turizma u Općini Lukavac još uvijek traje i da svakako ima šta da ponudi građanima Tuzlanskog kantona i šire regije.