Macron: Birači izglasali ostanak Nove Kaledonije u sastavu Francuske

– Dijalog je jedino moguće rješenje za bolju budućnost, poručio je francuski predsjednik Macron u televizijskom obraćanju narodu južnopacifičkog arhipelaga koji je u sastavu Francuske od 1853. godine

NOUMEA (AA) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron saopćio je da su glasači na referendumu u Novoj Kaledoniji većinom glasova izglasali da ta pacifička regija ostane u sastavu Francuske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dijalog je jedino moguće rješenje za bolju budućnost“, poručio je Macron u televizijskom obraćanju narodu južnopacifičkog arhipelaga koji je u sastavu Francuske od 1853. godine.

Francuski premijer Edouard Philippe će se uskoro sastati s liderima Nove Kaledonije i razgovarati o planovima za budućnost.

Riječ je o francuskoj teritoriji na Pacifiku u kojoj je na referendum izašlo 74 posto od ukupno 174.000 registriranih birača.

Lokalni separatisti okončali su nasilnu kampanju i pozvali birače da u što većem broju izađu na referendum i glasaju za kraj francuskog “kolonijalizma“.

Predreferendumske ankete pokazale su da narodi u Novoj Kaledoniji većinom žele ostati vezani za Francusku koja administraciji tog pacifičkog arhipelaga godišnje šalje finansijsku pomoć u iznosu od 1,3 milijarde eura.

Francuska želi zadržati vlast u toj regiji zbog strateškog političkog interesa, a ne zanemaruje se ni činjenica da je riječ o bogatom nalazištu nikla.

Macron je u maju posjetio Novu Kaledoniju i poručio da Francuska ne bi bila toliko lijepa bez te regije.

Ovo je drugi referendum o statusu Nove Kaledonije. Prvi referendum održan je prije tri decenije kada su lokalni separatisti bojkotirali glasanje. Čak 98 posto glasača podržalo je ostanak pri Francuskoj.

Pročitajte...