Mahmutović: Građani su pokazali hrabrost i glasali po vlastitoj savjesti

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, jučer je oko 50 posto građana izašlo na izbore, što se smatra niskom izlaznošću. Kritika na račun rukovođenja tokom pandemije korona virusa kao i korupcija koja se vezala za procedure nabavke medicinske opreme, ojačala je podršku opozicionih stranaka među biračima, koje su proglasile pobjedu na lokalnim izborima u dva najveća bh. grada, Sarajevu i Banjaluci. Da li je u BiH pobijedila demokratija?

Stranka demokratske akcije priznala je da je izgubila načelnike u gotovo svim općinama glavnog grada BiH, gdje su kandidati koalicije četiri opozicione stranke osvojili tri od četiri ureda gradonačelnika. U Banjaluci, administrativnom središtu entiteta Republike Srpske, opozicijska Partija demokratskog progresa dobila je mjesto gradonačelnika, po prvi put nakon gotovo dvije decenije, porazivši vladajuću stranku SNSD Milorada Dodika.

– Ono što je karakteristika ovih izbora je da su građani pokazali hrabrost i glasali po vlastitoj savjesti, te su ocijenili one koji su ih do sada vodili, te su pokazali da nisu zadovoljni njihovim radom. Karakteristika je bila i da su na ovim ocjenjivani viši nivoi vlasti, bilo da se radi o državnim ili entiteskim nivoima vlastima – kaže Dževad Mahmutović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Borba će se voditi oko sastava općinskih vijeća, te će po prvi put u nekim lokalnim zajednicama ojačati opozicija. Profesor Mahmutović smatra da je to dobro za demokratske procese u našoj zemlji.

– Biće tu još puno posla za političke partije i one koji budu izabrani u opštinska vijeća i gradonačelnike u smislu formiranja vlasti, koalicija različitih koje će biti. Mi svjedočimo različitim neprincipijelnim koalicijama, nekim matematičkim koalicijama i ovi načelnici koji su izabrani oni će u ovom periodu morati pokazati svoju visprenost da formiraju skupštinske većine ili većine u gradskim i općinskim vijećima, koje će podržavati njihovu politiku – dodaje Mahmutović.

Novizabranim načelnicima, koji su preuzeli vlast od dosadašnjih načelnika koji su dolazili iz trenutno aktuelne pozicije u BiH, dodatni će problem biti nepostojanje vertikale prema višim niovima vlasti, ističe profesor Mahmutović.

– Mi znamo da vlast na lokalnom niovu, značajno ovisi od vlasti sa viših nivoa, od različitih projekata pomoći, grantova… To je bh. realnost, ali vjerujem da treba podržati sve ono što je u interesu građana te lokalne zajednice – dodaje Dževad Mahmutović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Pobjednici i gubitnici Lokalnih izbora znat će se onda kada budu implementirani izborni rezultati. Stranke trebaju da sagledaju stanje u kojem se nalaze, te se u skladu s tim pripremaju za Opšte izbore koji će biti održani za manje od dvije godine.

Pročitajte...