Maturska akademija učenika Behram-begove medrese u Tuzli

Svečanom maturskom akademijom školovanje u Behram-begovoj medresi završila je 346. generacija maturanata. Ova generacija je dala veliki broj nadarenih učenika koji su na raznim takmičenjima predstavljali školu i ostvarili izuzetne rezultate. Među njima su jedan hafiz i jedna hafiza. Kao što je to i običaj u ovoj obrazovnoj ustanovi upriličena je  Maturska akademija koju su učenici pripremili zajedno sa profesorima. Učenjem Kurana, izvođenjem ilahija i kasida te drugim programskim sadržajima zahvalili su se svima koji su im bili podrška tokom školovanja.

„Oni su zajedno sa svim drugim učenicima ostvarili jako puno uspjeha. medresa je, između ostalog zahvaljujući njihovom zalaganju  i radu već jedanaest puta prva na TK među svim školama“, kazao je Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli.

„Današnji maturanti Behram-begove medrese su naši potomci koji su ponijeli vjeru, znanje i moral iz ove škole. To su temelji tradicije naših medresa unazad 500 godina. Ponosni smo na to svi roditelji, muderisi i cijeli naš narod.“, izjavio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Karakteristično je i za ovu generaciju Behram-begove medrese da su u toku školovanja učenici postizali zavidne rezultate na domaćim takmičenjima iz svih oblasti znanja, na svim nivoima. Među njima su jedan hafiz i jedna hafiza, Čirak Muhamed i Omerbašić Zulejha.

„Ova generacija je postigla možda sve najveće uspjehe u ovoj godini na takmičenjima. Sva prva mjesta su zauzeli u takmičenju iz jezika na nivou Rijaseta islamske zajednice, zatim tu su takmičenja iz fizike na Federalnom nivou, iz engleskog jezika na kantonalnom nivou  i jako puno sportskih takmičenja i uspjeha. Ponavljam jedna  zaista vrijedna i dobra generacija“, kazala je Amina Hatunić, Behram-begova medresa u Tuzli.

Behram-begova medresa kao dio obrazovnog sistema Islamske zajednice i Tuzlanskog kantona svake godine bira učenika i učenicu generacije. Ove godine  titulu najboljih ponijeli su Lejla Durić i Amsal Avdihodžić.

Pročitajte...