MC Srebrenica – Prikupljeno više od 50.000 KM za pomoć stanovnicima Banguija

Partnerske organizacije Aegis Trust, Memorijalni centar (MC) Srebrenica, te brojni volonteri koji su se priključili akciji, prikupili su više od 50.000 KM u globalnoj inicijativi za osiguranjem hrane i humanitarne pomoći za stanovnike Banguija, opkoljenog grada u Centralnoafričkoj Republici.

Dok Bangui prolazi 2. mjesec opsade od pobunjenika, ova akcija je važna prilika da se pokaže spremnost institucija iz BiH i pojedinaca da pomažu zajednice u nevolji, navodi Memorijalni centar Srebrenica u saopćenju za javnost.

– Zahvalni smo na prilici da radimo na prikupljanju sredstava za Bangui, te nas raduje dosadašnji odziv građana i građanki Bosne i Hercegovine na ovom putu. Glavni grad Centralnoafričke Republike Bangui se nalazi u središtu sukoba u ovoj zemlji, te je na nama odgovornost da pomognemo u prikupljanju hrane i humanitarne pomoći i time damo doprinos ljudima u nevolji – poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Kako se nadalje navodi, prvi avion pomoći bi trebao krenuti u toku narednih sedam dana iz Yaoundea (Kamerun) za Bangui.

No, tu nije kraj akcije te iz Memorijalnog centra pozivaju sve Bosance i Hercegovce da pomognu akciju kroz donaciju preko verificirane platforme za prikupljanje pomoći: VIDEO