MC Srebrenica – Prikupljeno više od 50.000 KM za pomoć stanovnicima Banguija

0
15

Partnerske organizacije Aegis Trust, Memorijalni centar (MC) Srebrenica, te brojni volonteri koji su se priključili akciji, prikupili su više od 50.000 KM u globalnoj inicijativi za osiguranjem hrane i humanitarne pomoći za stanovnike Banguija, opkoljenog grada u Centralnoafričkoj Republici.

Dok Bangui prolazi 2. mjesec opsade od pobunjenika, ova akcija je važna prilika da se pokaže spremnost institucija iz BiH i pojedinaca da pomažu zajednice u nevolji, navodi Memorijalni centar Srebrenica u saopćenju za javnost.

– Zahvalni smo na prilici da radimo na prikupljanju sredstava za Bangui, te nas raduje dosadašnji odziv građana i građanki Bosne i Hercegovine na ovom putu. Glavni grad Centralnoafričke Republike Bangui se nalazi u središtu sukoba u ovoj zemlji, te je na nama odgovornost da pomognemo u prikupljanju hrane i humanitarne pomoći i time damo doprinos ljudima u nevolji – poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Kako se nadalje navodi, prvi avion pomoći bi trebao krenuti u toku narednih sedam dana iz Yaoundea (Kamerun) za Bangui.

No, tu nije kraj akcije te iz Memorijalnog centra pozivaju sve Bosance i Hercegovce da pomognu akciju kroz donaciju preko verificirane platforme za prikupljanje pomoći: VIDEO