Međunarodna fraktalna kolonija u Tuzli okupila 30 učesnika

Fraktalni crtež je nova forma art terapije koja se primjenjuje u radu sa djecom i odraslima da ozdrave i riješe neke životne nedaće i probleme. Metoda pomaže ljudima koji imaju iskustvo traume, koji su u stresu, anksioznosti, depresiji i ostalim negativnim psihološkim stanjima. Zahvaljujuću Udruženju Prijateljice ova metoda pstigla je i u Tuzlu gdje je, između ostalog, upriličena Međunarodna fraktalna kolonija.
Novosađanka Ester Tesla nije se nimalo dvoumila doći u Tuzlu i biti učesnica Međunarodne fraktalne izložbe „Moć boje i oblika“. Četiri godine Ester je članica Kluba Čarolija boja“ iz Novog Sada gdje je naučila metod nove forme art terapije koja je primjenjiva u radu sa djecom i odraslima.
Naučno je utvrđeno da se ljudi koji crtaju fraktale brže oporavljaju problema. Potvrđuje to i Slovenka Ksenija Fejfer, koja je jako ponosna i radosna što je, kaže, rezultat rada sa fraktalima.
Tuzlanka Fehrija Šljivić, ove se godine prvi put susrela sa fraktalnom art terapijom. Metod učenja pravila, kaže, nije težak i što je najvažnije višestruko se isplati.
Rezultatima učenika zadovoljna je i njihova učiteljica fraktala, kako je u šali zovu, voditeljica ovog programa Zorica Petrović.
Međunarodna fraktalna kolonija u Tuzli je okupila tridesetak učesnika. Održana je u okviru ovogodišnje manifestacije „Ljeto u Tuzli“. Rezultat je dugogodišnje saradnje tuzlanskog udruženja „Prijateljice“ i Grada Tuzla na izgradnji civilnog društva u lokalnoj zajednici sa akcentom na žene i manjinske grup