Međunarodna konferencija o izgradnji svjetskog poretka nakon pandemije

Serija međunarodnih foruma i diskusija posvećenih izazovima s kojima se svijet susreće, te s aktivnostima međunarodnih organizacija i država na oporavku u vremenu globalne pandemijske krize održana je proteklih mjeseci u organizaciji Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC). “Nakon pandemije: Izgradnja svjetskog sistema i budućnost demokratije” je naziv međunarodne web konferencije s dva tematska panela koja je moderirao Zlatko Lagumdžija.

Među 15 govornika iz 14 zemalja s četiri kontinenta su bili i bivša predsjednica Latvije Vaira Vike Fraiberga, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za samoodrživi razvoj Jeffrey Sachs, počasni predsjednik Rimskog Kluba Ernst Von Weizscaker, predsjednica Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku Sussan Eliot, predsjednik Centra za istraživanje i islamske studije King Faisal princ Turki bin Faisal Al Saud,bivša predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, bivši premijer Poljske Marek Belka, bivša predsjednica Malte Marie-Louise Coleiro Preca i generalni sekretar NGIC Rovshan Muradov.

Prvi panel je bio posvećen jačanju saradnje, multilateralizma i ulozi ključnih država u kreiranju novog svjetskog poretka kroz realizaciju samoodrživih razvojnih ciljeva. Drugi panel, posvećen demokraciji, jačanju ljudskih prava i refleksijama uspostave nove američke administracije na globalnom planu, Lagumdžija je okončao sa zaključcima konferencije i prijedlozima narednih koraka kroz aktivnosti NGIC i partnerskih organizacija.

Rastuća nejednakost i neravnomjeran ekonomski oporavak predstavljaju glavne izazove nakon pandemije, ekonomske krize i klimatskih promjena koje su obilježile proteklu godinu. Međunarodne organizacije, od UN-a, Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, do specijalizovanih i regionalnih organizacija, moraju pojačati saradnju, solidarnost i koordinirati aktivnosti s državama neovisno o njihovom stepenu ekonomskog razvoja.

Priroda najveće svjetske krize od Drugog svjetskog rata zahtijeva od svih aktera, država i međunarodnih organizacija, da okupljaju sve ljudske kapacitete na osmišljenim i sistemskim rješavanjima izazova u pet oblasti: zdravstvu i pandemiji, zatim okolišu i klimatskim promjenama, ekonomskom oporavku i samoodrživom razvoju, digitalizaciji i upravljanju vještačkom inteligencijom te obrazovanju usmjerenom na vještine i nauku kao i na respekt i razumijevanje različitosti u izgradnji država i društava zajedničkih vrijednosti, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

Fena

Pročitajte...