Međunarodni aerodorm Tuzla: Epidemija kornavirusa zaustavila kapitalna ulaganja

Poslovni zamah Mađunarodnog aerodroma Tuzla čiji je godišnji promet, u danima prije pandemije koronavirusa, dostizao više od 500.000 putnika, prekinut je sredinom marta ove godine. Izazvalo je to velike gubitke. Menadžment aerodorma nastoji u funkciju vratiti što više linija. Sa Međunarodnom aerodorma Tuzla trenutno se leti na 16 destinacija. Među njima su Njemačka, Holandija, Danska, Austrija i Švedska. Od sedmoga jula ponovo su uspostavljeni i turistički letovi za Antaliju.

Novinar: Devleta Brkić

Period zatvorenosti uzrokovane pandemijom koronavirusa menadžment Aerodroma Tuzla iskoristio je da dogovori novu liniju Tuzla – Salzburg. Kako ističe direktor Međunarodnog aerodorma Tuzla Mujačić čekao se pogodan trenutak da se sa kompanijom WizzAir dogovori otvaranje ove linije.

– Ona je u funkciji od 2.jula ove godine. Zadovoljstvo je imati još jednu destinaciju gdje naši građani mogu putovati. Kako će se ona pokazati ostaje nam da vidimo. Mi ne možemo napraviti stvarnu analizu u ovom momentu obzirom da je period korone, period zatvorenosti granica, period gdje se primjenjuju određene mjere prilikom putovanja. Broj putnika koji lete ovih dana ne može biti pravo mjerilo za tu liniju. Mi očekujemo da ta linija pokaže dobru popunjenost po letu, istakao je direktor Mujačić.

Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla ističu da su zadovoljni što su nakon dva i pol mjeseca zatvorenosti ponovo počeli raditi i što su vratili sve destinacije, ali…

– Nismo zadovoljni popunjenošću po letu obzirom da još uvijek nemamo ni 50 posto broja putnika po letu kako je to bilo prije korone, odnosno pandemije, dodao je.

Pandemija koronavirusa zaustavila je i kapitalna ulaganja. Cilj Menadžmenta bio je da se u 2020. godini poboljšaju uslovi u zračnom dijelu aerodroma, prvenstveno da se osvijetli centralna linija na pisti i na taj način riješe uslovi slijetanja i polijetanja u lošim vremenskim uvjetima. Mujačić ističe da u skorije vrijeme očekuju pomoć Vlade TK i FBiH.

– Ako se stanje popravi u smislu otvorenosti granica i da se pandemija smiri, da ćemo uporedo sa smanjenjem epidemije, sigurno imati povećan broj putnika i destinacije koje smo imali. Cilj nam je da ih zadržimo ove godine. A za narednu godinu ako bude normalnih uslova planirat ćemo i nova kapitalna ulaganja, naglasio je Mujačić.

Na Međunarodnom aerdromu Tuzla, prema riječima direktora, poštuju se sve higijensko-epidemiološke mjere propisane od strane kriznih štabova. Ograničen je broj ulaska, pratioci ne mogu ući u terminal zgrade, putnici ulaze na propisanom ostojanju sa zaštitnom opremom. Prilikom ulaska u prostorije Aerodroma putnicima se mjeri i tjelesna temperatura.

(RTVTK)

Pročitajte...