Međunarodni dan crvenih pandi, vještih i akrobatski spretnih životinja

BURSA, TURKEY - SEPTEMBER 19: A red panda is seen at Bursa Zoo in Bursa, Turkey on September 19, 2018. Feeding two red pandas in the zoo were viewed as part of the International Red Panda Day. ( Ali Atmaca - Anadolu Agency )

– U posljednjih 20 godina populacija crvenih pandi smanjila se za 50 posto. Radi se o životinjama koje žive na obroncima Himalaja, a najviše ih se ugrožava uništavanjem staništa.

– Crvene pande obilježavaju svoj dan u jednom zološkom vrtu u turskoj Bursi. Povodom Međunarodnog dana posvećenog pandi, koja je nešto veća od domaće mačke, fotoreporter Agensije Anadolija posjetio je zološki vrt i fotografisao ih dok jedu lišće bambusa.

Crvena ili mala panda ima tijelo nalik na medvjeda i debelo krzno riđe boje.

Crvene pande su veoma vješte i akrobatski spretne životinje koje većinu vremena provode na drveću. Koriste svoje duge, čupave repove za održavanje ravnoteže i pokrivanje tokom zime.

U posljednjih 20 godina populacija crvenih pandi smanjila se za 50 posto. Radi se o životinjama koje žive na obroncima Himalaja, a najviše ih se ugrožava uništavanjem staništa.