Međunarodni dan Multipla skleroze

Multipla skleroza je hronična autoimuna bolest centralnog nervnog sistema koje se najčešće javlja u dobi između 20 i 40 godina života i od kojeg češće oboljevaju žene. Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini koji sudjelovanjem u događajima i aktivnostima podiže svijest o ovoj bolesti kao globalnom problemu.

Posljednja srijeda mjeseca maja u svijetu se obilježava kao Svjetski dan multipla skleroze. Riječ je o bolesti čiji uzročnik još nije sa sigurnošću utvrđen i koja je neizlječiva.

“ Najčešće obolijevaju mlade osobe, u dobi od 20 do 45 godina. Međutim, to je bolest koja se može pojaviti kod djece, naravno i starijih. To je češća bolest kod žena nego muškaraca”, ističe prof.dr. Mirjana Vidović – šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti UKC Tuzla.

Prema riječima naše sagovornice, svaki neurološki simptom može biti prvi simptom ove bolesti. Nešto češći simptomi jesu smetnje vida, nestabilnost kao i trnjenje određenih dijelova tijela. Najčešći problemi sa kojima se pacijenti suočavaju, kako navodi Vidović, jeste sama dijagnoza bolesti. Pacijenti moraju prihvatiti bolest, zatim da nauče živjeti sa tom bolešću. Pored pomenutih, pacijenti se suočavaju i sa problemima:

“Od stigmatizacije pacijenata, to je bolest koja ostavlja neosposobljenost od susretanja sa problemima na radnom mjestu, sa problemom u porodici”, dodaje Vidović.

Za ovu bolest sa hiljadu lica ne postoji lijek, ali postoje lijekovi koji sprečavaju pogoršanje bolesti. Pored lijekova za simptomatsko liječenje postoje i lijekovi koji utiču na tok bolesti. Prof. dr. Vidović ističe zadovoljstvo jer su se neki lijekovi iz druge grupe lijekova za pacijente sa progresivnijim oblikom multiple skleroze počeli finansirati sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, ali i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. To predstavlja veliki pomak za pacijente iz razloga što je riječ o izuzetno skupoj grupi lijekova, istakla je naša sagovornica.