Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine podsjeća da se 27. januara obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Komemorativna akademija u Bosni i Hercegovini bit će tim povodom održana u ponedjeljak, 28. januara, u sjedištu Jevrejske opštine u Sarajevu, najavljeno je u saopćenju.

Komemoraciju organizira Vijeće ministara BiH, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom.

Uvodničar će biti predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci. O holokaustu i njegovim posljedicama govorit će član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U obilježavanju ovog datuma, planirani su također projekcija dokumentarnog filma “Preživjeti u Sarajevu”, izložba “Antisemitski plakat u NDH” u Muzeju Jevreja BiH, kao i projekcija filma “Who will write our history” u Jevrejskoj opštini.

Rezoluciju o obilježavanju 27. januara kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine. Tog dana 1945. godine, snage Crvene armije oslobodile su Aušvic, najozloglašeniji nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a prema saopćenju od 16. januara 2007., 27. januar se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Pročitajte...