Meet and Code: Programiranjem do prevazilaženja razlika među djecom

Elektrotehnička škola iz Tuzle pridružila se Meet & Code, svjetskom događaju u čijem su fokusu informacijske tehnologije, odnosno programiranje. Ova škola danas je domaćin dviju uporednih radionica: programiranja igrica i animacije. Profesori i učenici Elektrotehničke škole ugostili su učenike Osnove škole ”Kiseljak” i grupu dječaka i djevojčica koji žive u Domu za djecu bez roditeljskog stranja u ovom gradu.

novinar Azra Mešić

Zahvaljujući sedmici kodiranja čijem obilježavanju  se pridružila i tuzalnska Elektrotehnička škola, Ajka Mustafić, učenica 4. razreda osnovne škole iz Kiseljaka kod Tuzle danas je prvi puta igrala kompjutersku igricu u kojoj može da izrazi svoj talenat za modu.

– Jako volim kompjutere, samo što ne znam se snalaziti, kaže ona.

Ajka i drugi osnovci među kojima su oni koji još u školi nisu učili informatiku, oni koji nikad nisu imali računar, velika i mala djeca, djeca bez roditeljskog staranja koja žive u domu,  srednjoškolci, djevojčice i dječaci s najrazličitijim interesima zajedno su kodirali i animirali objekte. Promovirajući zajedništvo i prevazilazeći razike među njima poslali su poruku iz ove škole.

– Zamisao je da djeca uspostave komunikaciju međusobno, a veoma aktivnu ulogu imaju djeca iz naše škole, kaže Selma Krajinović, profesorica u Elektrotehničkoj školi u Tuzli.

Domaćini u Elektrotehničkoj školi osim profesora bili su i najbolji učenici, takmičari.

– Ono što smo mi danas predstavili ovoj djeci je da pokažemo čari koje programiranje ima jer je to danas perspektivna oblast u kojoj se može napredovati, naglašava za RTVTK Ton 3: Ajdin Bajrić, učenik Elektrotehničke škole u Tuzli.

Međunarodna sedmica kodiranja obilježena je brojnim aktivnostima i u drugim školama na području Tuzlanskog kantona, a završna zajednička manifestacija, u organizaciji Udruženja profesora informatike bit će u subotu u tuzlanskom BKC-u.