Mektić: Dodik ne govori istinu, nije bilo zahtjeva za njegovo hapšenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je da BiH nikada nije uputila nikakav zahtjev za hapšenjem predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, kazavši da se jedini zahtjev koji je upućen Srbiji odnosio na provjere u pogledu krivične-pravne pomoći.

Taj zahtjev Srbiji, kaže, upućen je s ciljem provjere “sumnjivih finansijskih transakcija” predsjednika RS-a, jer je, pojašnjava Mektić, Dodik uplatio iznos od 750.000 eura na račun u Komercijalnoj banci u Beogradu, a nema dokaza o prijeklu tog novca.

Tvrdnje Dodika da je postojao zahtjev za njegovim hapšenjem, Mektić je nazvao neistinitim.

– Dodik je bezočno lagao i obmanjivao narod zato što ne smije pričati o ekonomskim temama u Republici Srpskoj – kazao je Mektić novinarima u Sarajevu, dodajući da je predsjednik RS-a obmanuo i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u vezi zahtjeva za hapšenjem.

Mektić smatra da se predsjednik RS-a želi predstaviti kao žrtva te ga je pozvao da, umjesto o izmišljenom zahtjevu za hapšenje, radije priča o lošoj ekonomskoj sitauciji u RS-u

Budući da se sada oglasilo i Ministarstvo pravde Republike Srbije i potvrdilo činjenicu da nije bilo nikakvog zahtjeva za hapšenjem Dodika, Mektić je kazao da o toj temi nema ništa više da se kaže.

Ministar sigurnosti BiH osvrnuo se i na napad na Vučića koji se desio prije tri godine u Potočarima, a koji još uvijek nije riješen, kazavši da je Ministarstvo sigurnosti uradilo sve što je bilo u njihovoj nadležnosti.

– Protiv šest osoba smo podnijeli izvještaj o krivičnom djelu za napad na Vučića u Srebrenici, u Potočarima, i dostavili Tužilaštvu ogromnu količinu materijala kojim dokazujemo da su te osobe počinile krivični djelo napada – pojasnio je.

Međutim, kaže Mektić, Tužilaštvo BiH nikada nije pokrenulo istragu, iako je on vršio pritisak i više puta pozivao Tužilaštvo da to urade.

Ministar je komentirao i pitanje zapošljavanja novih uposlenika, što, imajući u vidu da je još uvijek na snazi moratorij o zapošljavanju, nije moguće.

– U Ministarstvu sigurnosti nema finansijskih sredstava kada su u pitanju nova zapošljavanja, osim ako neko ode u penziju, pa da onda popunimo to radno mjesto – kazao je Mektić.

Također, napomenuo je da u Ministarstvu sigurnosti imaju uposlenike koji rade prema Ugovoru o djelu, ali da njih plaća UNHCR, a ne Ministarstvo.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...